Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Tomislav Škender: Bog nas poziva da se vratimo na pravi put

/ sd

ČITANJA:

Jon 3, 1-5.10;

Ps 25, 4b-7bc.8-9;

1Kor 7, 29-31;

Mk 1, 14-20

Tekst evanđelja:

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Riječ Božju tumači vlč. Tomislav Škender:

Drage sestre, draga braćo, dragi slušatelji HKR-a,

kada netko započinje svoje javno djelovanje, vrlo pažljivo bira prve riječi kojima se želi obratiti javnosti. Često se koriste razni stručnjaci za odnose s javnošću koji pomažu određenoj osobi kako bi se ona što bolje predstavila javnosti i kako bi njezine ideje bile što bolje prihvaćene. Mislim da bi Isus od takvih stručnjaka dobio negativnu ocjenu za svoj prvi javni govor kojim se obratio slušateljstvu. Prema evanđelistu Marku, čuli smo, Isusove prve javno izgovorene riječi bile su: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ Je li bilo baš najpametnije započeti svoje javno djelovanje pozivom na obraćenje? Zar nije to malo pregrubo ili preoštro? Ne bi li bilo bolje da je Isus započeo svoje javno djelovanje govorom o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Obraćenje nas, nesumnjivo, podsjeća na činjenicu da smo grešni i da smo pozvani mijenjati se.

Trebali bismo, dakle, vidjeti što Isus misli pod pojmom grijeha kako bismo shvatili zašto je baš s ovakvim riječima započeo svoje javno propovijedanje. Kada mi pomislimo na grijeh, najčešće nam na pamet dolaze naši grešni čini i propusti koje svakodnevno ponavljamo. Biblija, međutim, ne razmatra na taj način. Grčka riječ kojom se opisuje grijeh u Svetom pismu jest ‘hamartía’. Ova riječ dolazi od umijeća gađanja lukom i strijelom i zapravo znači „promašiti cilj“. Griješiti, u tom biblijskom smislu, znači udaljiti se od mete, odnosno od cilja. Moguće je, dakle, promašiti svoj život, kročiti bez cilja i lutati bespućima, baš poput strijele koja promaši cilj. Sve dok jednog trenutka ne udarimo u neki tvrdi predmet. Ili jednostavno ne izgubimo snagu letenja i strmoglavimo se na tvrdu zemlju.

Kada Isus govori o grijehu, tada mu nije stalo da nam pred lice stavi naše grešne čine i propuste i tako nam poveća krivnju, nego mu je stalo da nas očinski upozori da ćemo takvim postupanjem promašiti svoj životni cilj, strovaliti se u provaliju. Isusu je doista stalo da se ostvarimo i ne potratimo život hodajući krivim putovima. Upravo zbog toga, grčka riječ za obraćenje ‘metánoia’ ne znači da se odmah moramo popraviti i riješiti svih grešnih čina, nego ona označava „okretanje“, promjenu smjera.

Možemo, prema tome, zaključiti da nas Isus ne želi optužiti zbog naših grešnih čina, već nas brižno upozorava na istinu da takav život nikada neće voditi prema radosti i ostvarenju. Njegov poziv ide uvijek prema tome da se okrenemo, vratimo na pravi put, odnosno da ponovno uspostavimo zajedništvo s Njime. Biblija je, stoga, knjiga u kojoj se neprestano iščitavaju Božji pozivi za povratkom u očinsku kuću i sigurnost toplog doma.

Evo razloga zašto je Isus započeo svoje prvo javno djelovanje pozivom na obraćenje. Želio nam je reći: „Vratite se!“ Vratite se u Očevu kuću koja vas očekuje širom otvorenih vrata i želi vam pomoći da se vratite na pravi put.

Sestro i brate, Isus nam i danas, kao i svakoga dana, bez prisile, iznova upućuje svoj poziv: Vrati se, dijete moje! Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Tomislav Škender, župni vikar u Župi Uznesenja BDM i u Svetištu u Mariji Bistrici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja