Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Tomislav Markić: Veliko je Božje milosrđe!

/ sd

ČITANJA:

od dana: Izl 3,13-20;

Ps 105,1.5.8-9.24-27;

Mt 11,28-30

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.

Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

Riječ Božju tumači vlč. Tomislav Markić:

Crkva baš prikladno za ovo doba godišnjih odmora pred nas stavlja Isusove riječi o odmoru: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“. Izvor pravoga mira, spokoja i odmora nalazimo dakle u Isusu. No, ovaj Isusov poziv, iako zvuči nježno i obećavajuće, iznenađujuće je pun imperativa, zapovjednoga načina govora.

Ponajprije je tu poziv: „Dođite k meni“, koji Isus upućuje izmorenima i opterećenima, onima klonulim duhom, malenima i siromašnima, kako bi se biblijski reklo. Kaže papa Franjo u jednoj svojoj katehezi: „To su oni koji se ne mogu osloniti na vlastita sredstva, ni na važna prijateljstva. Oni se mogu uzdati samo u Boga. Svjesni svojeg skromnog i jadnog stanja, znaju da ovise o Gospodinovu milosrđu, te od njega očekuju jedinu moguću pomoć“ (Opća audijencija, 14. rujna 2016.). Oni koje se obrate, odlučuju nasljedovati Isusa te pronalaze okrjepu kakvu samo Isus daje. A obraćenje se uvijek sastoji u otkrivanju Božjeg milosrđa. Ono je beskrajno i neiscrpno: veliko je Božje milosrđe!

Drugi imperativ glasi: “Uzmite jaram moj”. Slika jarma označuje tijesnu povezanost naroda s Bogom i podlaganje njegovoj volji izraženoj u Zakonu. Isus u nastavku govori o slatkoći toga jarma i lakoći toga bremena. Slatkoća proizlazi iz Božje blizine koju postižu oni koji žive u skladu s Božjom voljom i Božjim zakonima, a breme svoju lakoću ima u solidarnosti i zajedništvu vjernika koje sveti Pavao na jednom mjestu opisuje: „Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov“ (Gal 6,2). Primajući Isusov jaram svaki učenik ulazi u zajedništvo s njim i postaje dionikom otajstva njegova križa i njegova spasenja.

Treći je imperativ: „Učite se od mene“. Učenici su Isusa rado nazivali Rabbi – Učitelju. I sam Isus to primjećuje kad je ono na Posljednjoj večeri oprao noge apostolima: „Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam!“ (Iv 13,13). No, ako je tome tako, to zahtijeva i nasljedovanje: „Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“ (Iv 13,14-15).

Kaže papa Franjo: „Za učenika, stoga, primiti Isusov jaram znači primiti njegovu objavu i prihvatiti je: u njemu je Božje milosrđe preuzelo na sebe breme siromaštva ljudi, dajući tako svima mogućnost spasenja“ (Opća audijencija, 14. rujna 2016.).

Vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja