Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Tomislav Markić: Svoje molitve proširimo i molitvom slavljenja i pohvale

/ sd

ČITANJA:

Izl 3,1-6.9-12;

Ps 103,1-4.6-7;

Mt 11,25-27

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.«

Riječ Božju tumači vlč. Tomislav Markić:

U našoj se Crkvi, osobito u karizmatskim zajednicama i među mladima, u posljednje vrijeme proširio jedan specifičan oblik molitve koji se naziva slavljenje. Ne ulazeći dublje u kritike onih koji zbog izostanka brzih, vidljivih i mjerljivih posljedica obraćenja sudionika takvih okupljanja dionike istih podrugljivo nazivaju Aleluja Štrumpfovima, valja ipak priznati i ustvrditi kako je slavljenje doista legitiman, biblijski i preporučljiv oblik i način molitve.

Katekizam Katoličke Crkve, govoreći o različitim oblicima molitve, spominje blagoslov i klanjanje, zatim molitvu prošnje pa zagovornu molitvu, zahvalnu molitvu i također molitvu pohvale. Za ovu posljednju, za molitvu pohvale Katekizam kaže kako ona „najneposrednije priznaje Boga Bogom, (jer) ga slavi radi njega samoga, i povrh svega što čini, slavi ga jer ON JEST“ (KKC, 2639).

Danas u Evanđelju Isus prakticira upravo tu i takvu molitvu pohvale i slavljenja: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje“. Molitva slavljenja rezultat je divljenja pred Božjim veličanstvom, pred divnim djelima koja nam je učinio i koja nam još uvijek čini; rezultat je udivljenja pred Božjim otajstvom, pred tajnom Božje ljubavi i njegova promisla: „Da, Oče, tako se tebi svidjelo“.

U Knjizi Otkrivenja otkrivamo da i sveti u nebu mole na taj način: „I vinu se dim kadioni s molitvama svetih iz ruke anđelove pred lice Božje“ (Otk 8,4). Molitvom slavljenja pripremamo se na neki način za Nebo, za sudjelovanje u nebeskoj liturgiji.

Cilj je molitve slavljenja dolazak i prebivanje u Božjoj prisutnosti. U jednom predslovlju liturgija Crkve moli: „Tebi nije naša hvala potrebna, ali je Tvoj dar što smo ti zahvalni. Po našim hvalospjevima ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja“. Stoga kaže papa Franjo u jednoj svojoj katehezi (Opća audijencija, 13. siječnja 2021.): „Hvaleći bivamo spašeni“!

Zato, draga braćo i sestre do kojih dopiru ove riječi putem Hrvatskoga katoličkog radija, svoje svakodnevne molitve prošnje i zahvale, blagoslova i zagovora, proširimo i molitvom slavljenja i pohvale, jer se ta molitva, „potpuno nesebična, usredotočuje na Boga; ona ga slavi radi njega samoga, i, bez obzira na ono što on čini, slavi ga jer JEST“ (KKC 2649).

Vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja