Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Tomislav Markić: Svaki dan iskazujmo milosrđe i dobrotvornosti

/ sd

ČITANJA:

Izl 11,10 – 12,14;

Ps 116,12-13.15.16b-18;

Mt 12,1-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje!

I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«

Riječ Božju tumači vlč. Tomislav Markić:

Iako je danas petak, Evanđelje nam ipak govori o suboti. Subota je za Židove i dan danas sveti dan, jer je to dan počinka, dan u kojemu je sam Bog počinuo nakon što je šest dana stvarao svijet. „Subota je božanskoga podrijetla jer je sam Bog u njoj otpočinuo i svojim počinkom posvetio sve stvoreno“ (I. Žižić, Blagdanski etos u vjeri i životu katolika, str. 80). Kod stvaranja Bog je već dao primjer koji čovjek ima slijediti.

No, Isus danas relativizira tu i takvu svetu subotu. Relativizira ju na dva načina. Prvo: milosrđem. Milosrđe je iznad žrtve, ono je iznad zakona, ono je i iznad subote. Milosrđe je srž istinskoga vjerničkog života, srce Radosne vijesti i jedino kadra izdići nas iz okova grijeha i zla te nam otvoriti perspektivu spasenja i otkupljenja. Kaže papa Franjo: „Milosrđe se (…) objavljuje kao temeljna dimenzija Isusova poslanja. To je pravi izazov za njegove slušatelje koji su se zaustavljali na formalnome poštivanju zakona“ (Lice milosrđa, 20). A Isusov odnos prema grešnicima i suboti pomaže nam shvatiti dokle seže njegovo milosrđe.

„Milosrđe je sam temelj na kojem počiva život Crkve. Cjelokupno njezino pastoralno djelovanje moralo bi biti obavijeno nježnošću koju pokazuje prema vjernicima; ništa u njezinu naviještanju i njezinu svjedočenju svijetu ne bi smjelo biti lišeno milosrđa“ (Lice milosrđa, 10), ističe papa Franjo u svojoj Buli najave Izvanrednoga jubileja milosrđa.

Druga se relativizacije subote zbiva u Isusovoj rečenici: „Ta Sin Čovječji gospodar je subote“. Iako je svetost subote božanskoga podrijetla, taj isti Bog gospodar je subote i smije vrijeme obogatiti novim sadržajem i značenjem. Upravo to se zbilo u nedjelji, tom novom svetom kršćanskom danu, prvome danu i početku novoga stvaranja po uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista. Subota se ispunjava u Isusu, smisao subote uvire u Krista. „Za Isusa je subota vrijeme milosti, vrijeme u kojem valja činiti dobro“ (Žižić, 103).

Stoga neka za nas kršćane i za sve do kojih dopiru valovi Hrvatskog katoličkog radija i današnji petak, i subota i nedjelja i svaki drugi dan bude dan milosrđa i iskazivanja dobrotvornosti.

Vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja