Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Petar Galeković: Ne dopustimo da nam oholost učini srce tvrdim i otupi savjest

/ sd

ČITANJA:

Post 6,5-8; 7,1-5.10;

Ps 29,1a.2.3ac-4.3b.9c-10;

Mk 8,14-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete?

Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«

Riječ Božju tumači vlč. Petar Galeković:

„Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova“ kaže nam danas Isus. Na mnogo mjesta u evanđelju Isus direktno ili indirektno opominje upravo na ovo. Kvasac farizejski i kvasac Herodov jest kvasac oholosti, no ovdje se radi o takvoj oholosti koja postaje stanje duše, jer to nije neka površna oholost koja se očituje samo na vanjštini, već je to oholost koja čini srce toliko stvrdnutim i savjest toliko otupjelom da do čovjekove svijesti više ne može doprijeti nikakva spoznaja da smo u krivu. I zato Isus opominje svoje učenike da ne zapadnu u to stanje.

Jedno je kada prolazimo kroz razne životne faze, pa smo sad npr. u fazi intenzivnog duhovnog života, pa onda poslije više nismo, sve duševne faze i procese kroz koje prolazimo bezopasne su ili malo opasne ako ostanu samo faze, ali kada uđemo u stanje teškog grijeha, posebno oholosti, tada je srce toliko stvrdnuto da volja više ne pristaje na ništa drugo nego na zlo. I ako dođemo u to stanje mi zapravo od drugih samo tražimo potvrdu da smo u pravu, a Isus takvima nije dopuštao niti kap zadovoljstva u njihovim željama da se prihvati njihov stav, jer je Isus sama Istina. Amen.

Vlč. Petar Galeković, župni vikar u župama Sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja