Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Petar Galeković: Isus ljubi raskajane grešnike

/ sd

ČITANJA:

Iz 58,9b-14;

Ps 86,1-6;

Lk 5,27-32

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«

Riječ Božju tumači vlč. Petar Galeković:

U današnjem evanđelju Isus ustaje u obranu grešnika. Pazimo dobro da ne pobrkamo pojmove „grešnik“ i „grijeh“. Isus ne brani i ne ljubi grijeh, nego ljubi raskajane grešnike. To je npr. velika opasnost u sakramentu svete ispovijedi, kad naletimo na nekog izrazito blagog ispovjednika koji je zamilovan milosrđem Božjim i koji je u svom vlastitom životu iskusio i spoznao Isusa Krista kao milosrdnog oca, tada se pokorniku može dogoditi da pomisli kako on dalje može slobodno nastaviti griješiti. To je zamka Sotonina, kako za ispovjednika tako i za pokornika. Za ispovjednika na taj način da nakon toga postane izrazito strog, krut i tvrd, a za pokornika da mu savjest pomalo postane laksna, tj. da otupi, jer odrješenje ne znači dopuštenje.

Isus izrazito ljubi grešnike, i staje u njihovu obranu, jer je On jedini koji može suditi i prosuditi, a Isus svaki put kad sudi, sudi ‘ZA’ čovjeka, i sudi na čovjekovo oslobođenje, a ne na čovjekovu propast. No, međutim onaj koji je milosrdan ne znači da je glup i mutav, te da mu nedostaje pronicljivosti i inteligencije. Stoga je Isus bio vrlo nepopustljiv s onima koji su tvrdi i oholi. Nemojmo olako nasjedati na to da se smatramo svetijima od drugih, jer molitva pokajnika je pred licem Isusovim i prije nego se izgovori, i znajmo da se nerijetko dogodi da onoga koga sudimo na kraju mi to isto činimo. Amen.

Vlč. Petar Galeković, župni vikar u župama Sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja