Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Petar Galeković: Isus je naša sigurnost i znanje, potvrda onoga za čim čovjek teži

/ sd

ČITANJA:

Post 4,1-15.25;

Ps 50,1.8.16bc-17.20-21;

Mk 8,11-13

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Istupiše farizeji i počeše raspravljati s Isusom. Iskušavajući ga, zatraže od njega znak s neba. On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« Tada ih ostavi, ponovno uđe u lađu pa otiđe prijeko.

Riječ Božju tumači vlč. Petar Galeković:

Isus se u današnjem evanđelju pita zašto se traže znakovi. Znak označava potvrdu nečega, znak nam pokazuje da je ispravno ili neispravno ono što mislimo, ili što činimo ili što vjerujemo. Znakovi nam daju sigurnost i umanjuju naše tjeskobno neznanje ili ga još više očituju. A Isus kaže da „se ovome naraštaju znak neće dati“. To je zato jer sam Isus jest znak.

Sam Isus jest i naša sigurnost i naše znanje, On sam jest potvrda onoga za čim čovjek teži. Isus jednostavno jest, i tko ima Njega tome nisu potrebni nikakvi drugi znakovi, niti viđenja, niti objave jer je Isus Put. No Isus je ostavio još jedan znak nakon svog odlaska sa zemlje, a to je Crkva.

Crkva u svetim sakramentima, a osobito u svetoj euharistiji, neprekidno označava Isusa Krista, Boga koji je uvijek prisutan. Onaj kome je dovoljna euharistija tome ne treba niti jedan drugi znak. Amen.

Vlč. Petar Galeković, župni vikar u župama Sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja