Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Petar Galeković: Iskoristimo svoje mane Bogu na slavu i na osobnu izgradnju

/ sd

ČITANJA:

Iz 58,1-9a;

Ps 51,3-6a.18-19;

Mt 9,14-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?« Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!«

Riječ Božju tumači vlč. Petar Galeković:

Današnje evanđelje govori nam o postu, tj. o tome kako Isusovi učenici ne poste, a farizeji poste. Isus ovdje brani svoje učenike i kaže farizejima „doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti“. Post je oskudica i mi smo u oskudici kada nam Isus nedostaje.

Isusa nitko i ništa ne može nadomjestiti, osim Njega ništa nas ne može u potpunosti ispuniti na svim razinama našega bića. I to nije nikakva apstrakcija, nego je to iskustvo mnogih koji su pokušali pronaći sreću izvan Isusa.

Stoga kad postimo, nemojmo postiti zbog posta, samo tako da možemo reći kako postimo. I nemojmo s prijezirom gledati na one koji ne poste. Post nam može pomoći da bolje, brže i dublje detektiramo neke stvari koje nosimo u sebi. Nemojmo se prepasti onoga što ćemo otkriti, nego iskoristimo svoje mane Bogu na slavu i na našu osobnu izgradnju, prihvaćajući sebe u dubokoj poniznosti i zahvalnosti. Amen.

Vlč. Petar Galeković, župni vikar u župama Sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja