Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Petar Galeković: Budimo oslonjeni na Boga i u poniznosti prihvatimo njegovu volju

/ sd

ČITANJA:

Post 9,8-15;

Ps 25,4bc-5ab.6-7bc.8-9;

1Pt 3,18-22;

Mk 1,12-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Riječ Božju tumači vlč. Petar Galeković:

Današnje evanđelje donosi nam to da je Sotona iskušavao Isusa. Sotona uvijek pokušava i iskušava i nikad se ne umara od svog nastojanja. Problem nastaje kada mi mislimo da možemo pobijediti napast, tada smo odmah izgubili, jer niti jedan čovjek na zemlji ne može sam protiv napasti.

To i jest cilj Sotonin, navesti čovjeka upravo na to da ga sam može pobijediti, takav je izgubio već prije nego je došlo do borbe. A drugo što pokušava jest čovjeka fokusirati samo na sebe, pa se čovjek samo vrti u krug baveći se napastima i Napasnikom, a ne Spasiteljem. No, ako bitkama pristupimo kao djeca koja u ruci drže grančice umjesto mačeva tada je vrlo vjerojatno da ćemo neokrznuti proći kroz oluju.

Bitno je da imamo samopouzdanja u životu, ali ne u borbi sa Sotonom, dapače u tom dijelu duhovnog života nemojmo se niti najmanje oslanjati na sebe, budimo svjesni da će nas i najmanja napast bar dobro izudarati ako idemo samo svojim silama. Bolje je imati stav „Isuse gubim ovu bitku 100 posto, ali ako je tvoja sveta volja da me izbaviš, onda me lijepo Te molim izbavi, a ako ću biti poražen onda Te molim da poraz podnesem i prihvatim ponizno, dostojanstveno i mirno, bez imalo očaja, zdvajanja i dramatiziranja“. Amen.

Vlč. Petar Galeković, župni vikar u župama Sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja