Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Nikola Kaurin: Zauzmimo se poput Isusa za drugoga

/ sd

ČITANJA:

Rim 9,1-5;

Ps 147,12-13.15-16.19-20;

Lk 14,1-6

Tekst evanđelja:

Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu. Kad evo: pred njim neki čovjek koji je imao vodenu bolest. Nato Isus upita zakonoznance i farizeje: »Je li dopušteno subotom liječiti ili nije?« A oni mukom ponikoše. On ga dotaknu, izliječi i otpusti. A njima reče: »Ako komu od vas sin ili vol padne u bunar, neće li ga brže bolje izvući i u dan subotni?« I ne mogoše mu na to odgovoriti.

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Kaurin:

Subota je i Isus je u gostima. U gostima kod jednog farizejskog prvaka. Nekog uglednika. Nije bila rijetkost da se Isusa pozivalo na ručak subotom, osobito taj subotnji ručak bio je poseban jer on se pripremao ranije dan ranije. Običavalo se subotom goste zvati na ručak. Isusovi neprijatelji bili su ovom zgodom prisutni u punom broju, i oni ga vrebahu. Očito je da su se nadali kako će On učiniti nešto za što će ga moći optužiti. Sveti dan, a u srcu ljudska zloća.

Odjednom eto čovjeka bolesnog imao je vodenu bolest! Kakva je to točno bolest bila ne znamo možemo samo nagađati. Otkuda se on tamo našao možda slučajno, a možda su ga farizeji doveli kao zamku za Isusa da vide hoće li prekršiti subotu. I svi ušutješe i gledaju jedan u drugoga. I Isus postavlja pitanje: „Jeli dopušteno subotom liječiti ili nije?“ Šute svi od najstarijeg do najmlađeg. Isus gleda u njih, gleda u bolesnika i ozdravi ga! A nakon toga, kako nitko ništa ne odgovara, on odgovori njima. Ako ti sin ili vol padne u bunar zar ga nećeš izvući bez obzira što je subota. Ni na to ne odgovaraju.

Zastanemo i mi puno puta i ne odgovorimo na potrebe onih s kojima nas život veže i povezuje. Zastanemo, a možda se i izmaknemo kad je nekome potrebna naša ruka spasa i pomirenja. Znajmo kao Isus biti zauzeti za drugoga i ne bojati se djelovati.

Vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj Župe sv. Marka, evanđelista, Trnjani

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja