Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Nikola Kaurin: Poći ćemo s ovoga svijeta kad to bude Božja volja

/ sd

ČITANJA:

vl.: Ef 2,19-22;

Ps 19,2-5;

Lk 6,12-19

Tekst evanđelja:

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanoga Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.

Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I koje su mučili nečisti dusi, ozdravljahu. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Kaurin:

Farizeji dolaze do Isusa da ga upozore da ga Herod želi ubiti. Upozoravaju ga oni koji ga i sami žele ubiti i ukloniti jer ne odobravaju njegovo učenje i djelovanje. Herod koji je ubio Ivana Krstitelja vjerojatno nije htio ubiti još jednog proroka stoga po farizejima poručuje „recite mu neka bježi“. Zasigurno da su pristali pomoći Herodu da ga otjera iz tog područja u Judeju, jer u Judeji farizeji imaju veće ovlasti.

Lisica za nas, Europljane, označava lukavost i podmuklost. To je posljedica Ezopovih basni i narodne književnosti. Međutim, za Židove lisica označuje krvožednu zvijer, bez lavovske časti. Ovim je Gospod Isus označio Heroda i ukazao na njegovu krvoločnost i nedostatak uglađenosti, odnosno njegovu bezvrijednost. Kasnije čitamo da je Herod želio vidjeti kako Isus čini neko čudo, te da mu Isus, kad je stajao pred njim, ništa nije rekao (23,8 i dalje). Kad Isus nekom čovjeku nema što reći, položaj tog čovjeka je beznadan.

Isus se ne boji ni Heroda ni farizeja nego nastavlja svoje poslanje, a to je navijestiti Riječ Božju. Donijeti ljudima spasenje. Oslobađati ljude od zloduha, bolesne liječiti i iscjeljivati. Isus želi reći da će do kraja proživjeti određeni mu vijek. Bog će, a ne Herod, odrediti kad će Spasitelj umrijeti.

Isto je i s nama poći ćemo s ovoga svijeta kad to bude Božja volja, a ne volja ljudi ili mene samoga. Svatko od nas s ovoga svijeta odlazi kad dosegne puninu svojih dana.

Vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj Župe sv. Marka, evanđelista, Trnjani

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja