Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Nikola Kaurin: Neka naši obiteljski stolovi budu uvijek simbol zajedništva, ljubavi i mira

/ sd

ČITANJA:

Rim 8,26-30;

Ps 13,4-6;

Lk 13,22-30

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći. Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ‘Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ‘Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ‘Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’

A on će vam reći: ‘Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’ Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.«

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Kaurin:

Je li mnogo ili malo onih koji se spasavaju? Pitanje je koji si mnogi ljudi, a osobito vjernici, kršćani postavljaju. Pitanje spasenja uvijek se iznova stavlja pred nas. U životu sve što činimo i radimo trebamo činiti i raditi poradi spasenja. Poradi Krista. Jer kao vjernik želim ovaj život proživjeti tako da u konačnici uđem u život vječni, da ne ostanem s druge strane „gdje je plač i škrgut zubi“.

Isus se susreće s ovim pitanjem od strane svojih učenika i onih koji su ga na putu u Jeruzalem pratili. Govor je ovo i navještaj da će se Kraljevstvo Božje i evanđelje širiti i naviještati ne samo židovskom izabranom narodu nego i poganima, onima koji nisu rođeni u židovstvu.

U današnjem evanđelju Isus jasno daje i nalog. „Borite se!“. Ali ne da se borimo s drugima, ne da napadamo druge, nego da se borimo sa sobom samima. Da uđemo na uska vrata, ne na široka vrata lagodnosti i ugodnosti. Nego na uska gdje je potrebno malo i pognuti glavu, malo stisnuti ramena, malo sklopiti ruke.

Isus objavljuje da će doći sa svih strana svijeta i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Za stol simbol zajedništva. Neka i naši obiteljski stolovi budu uvijek simbol zajedništva, ljubavi i mira.

Vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj Župe sv. Marka, evanđelista, Trnjani

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja