Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Nikola Kaurin: Kršćanstvo mijenja pojedinca, a pojedinac mijenja svijet

/ sd

ČITANJA:

Rim 8,18-25;

Ps 126,1-6;

Lk 13,18-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Govoraše Isus: »Čemu je slično kraljevstvo Božje? Čemu da ga prispodobim? Ono je kao kad čovjek uze gorušičino zrno i baci ga u svoj vrt. Uzraste i razvi se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama.«

I opet im reče: »Čemu da prispodobim kraljevstvo Božje? Ono je kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.«

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Kaurin:

Nakon što smo u jučerašnjem evanđelju slušali kako je Isus ozdravio ženu koja je 18 godina bolovala danas slušamo kako Isus govori prispodobu o gorušičinom sjemenu i kvascu.

Prispodoba o gorušici dobro nam je poznata jer se Isus njome služi kad god želi govoriti o kraljevstvu. Uzima za primjer jedno od najmanjih sjemenja – gorušicu. Biljka koja izraste velika da čak i ptice mogu na njoj naći mjesta za svoj odmor, za sakriti se od sunca, prespavati u konačnici. Nešto maleno, postane veliko! Čovjek koliko god bio malen može u Božjim očima postati velik.

A kvasac, mali komadić ukisla kruha (ili germa kako u nekim krajevima nazivaju) koju su židovi obično povezivali s nekim lošim stvarima, zlom (Mt 16,6- čuvajte se kvasca farizejskog). Naime, kada se pripremalo slavlje Pashe, kvasac bi morao biti uklonjen, uništen. Stoga je ova parabola mogla kod slušatelja izazvati i čuđenje.

Međutim srž i druge usporedbe jest snaga preobrazbe. Kvasac u brašnu, u masi i kaši koju pripremamo prije pečenja kruha se od kiselosti preobražava. Prija samom nepcu. Bez kruha nema života. Svega se čovjek može zasititi i više ne jesti, no kruh nam se ne može nikada ogaditi.

Kršćanstvo mijenja pojedinca, a pojedinac mijenja svijet. Jedan će teolog reći da ništa čovječanstvo nije preobrazilo kao Evanđelje, kao kršćanstvo. Budimo svjesni toga.

Vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj Župe sv. Marka, evanđelista, Trnjani

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja