Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mijo Posavec: „Vjera ako nema djela, mrtva je u sebi”

/ sd

ČITANJA:

Rim 4,13.16-18;

Ps 105,6-9.42-43;

Lk 12,8-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim.«

»I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti.«

»Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.«

Riječ Božju tumači vlč. Mijo Posavec:

Kršćanin, koji javno zastupa Isusova načela i zaista se trudi živjeti po pravilima njegove poruke, često je u napasti da podlegne vlastitim slabostima, ali i izložen opasnosti da ga okolina prezire, omalovažava, izruguje pa čak i da ga progoni. Toga je bio svjestan i Isus pa je svojim sljedbenicima za sva vremena u vezi s time izrekao upozorenje, ohrabrenje i utjehu riječima: ”Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reć”.

Te su riječi Isusova poruka za situacije progona i patnja, za situacije kad čovjek sam ne vidi put izlaska i rješenja problema, kad je ponižen, kada trpi najgori oblik oskudice ostavljen u samoći, kada je pravda spriječena, kada se Božji zakon ne poštuje, kada se moralna načela odbacuju, a čovjekova plemenita uvjerenja i temeljna prava izlažu linču medijskih, ideoloških, gospodarskih i političkih grupa, tih suvremenih poglavarstava i vlasti, pred kojima se na nov način opet vodi proces protiv samog Isusa i njegova nauka.

Po tome je Isus ne samo opet na križnom putu, nego također za sve te svoje suvremene  progonitelje, po nadahnuću Duha Svetoga, opet moli: ”Oče, oprosti im, ne znaju što čine!”.

A mi, ostajući vjerni Isusu, i protivni svakom nasilju i nepravdi, zajedno s Isusom ponavljamo tu njegovu molitvu i već sada zazivamo Presveto Trojstvo da nas, po zagovoru svetaca, blagoslovi, kako bismo, poučeni darom Duha Svetoga, u svakom trenutku prednjačili u dobru i našli najbolje rješenje za sebe, za domovinu i za sve ljude koji u njoj žive.

Kao vjernici s pouzdanjem pristajemo uz nauk svetoga Pavla, da je naša vječna domovina na nebesima. I svjesni smo pritom, da se put u nebesku domovinu zove izgrađivanje zemaljske domovine, poštivanje njezinih ljudi i svih putnika i namjernika, koji se u njoj nađu jer, kao što se čita u Svetom Pismu: ”Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Vjera ako nema djela, mrtva je u sebi”.

U tom plemenitom nastojanju neka nas dragi Bog obdari svakim blagoslovom zemaljskim i nebeskim.

Vlč. Mijo Posavec, župnik župa Veliki Grđevac i Ladislav

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja