Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mijo Posavec: Samo čitavim predanjem srca Bogu možemo biti dionici Njegove ljubavi

/ sd

ČITANJA:

Rim 1,16-25;

Ps 19,2-5;

Lk 11,37-41

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.«

Riječ Božju tumači vlč. Mijo Posavec:

Koliko li puta evanđelja bilježe upravo ovakav scenarij? Bog govori, a čovjek dirnut riječju, poziva i prima Boga u svoj dom, u svoje srce, ali onda se događa naša najveća tragedija: ”K svojima dođe i njegovi ga ne primiše”.

Bog dolazi u naš život, u naša srca sa svom zahtjevnošću svoje božanske prisutnosti, ali mi ljudi često ne dopuštamo Bogu da On bude Stvoritelj, a mi stvorenje. Poput Adama, uvijek iznova htjeli bi biti mali bogovi i određivati Bogu što i kako bi On trebao činiti, ne samo u našem životu, nego u čitavom svijetu. Redovito zadajemo Bogu vrlo detaljne zadatke kako i što Mu je činiti, pa Ga svojom slobodom zapravo onemogućavamo da, iako svemoguć, učini nešto u nama i oko nas, a sve zbog naše nevjere, našeg nepovjerenja u Njegovu božansku svemoć i ljubav. To je bezumnost o kojoj govori Isus u današnjem evanđelju.

Mi ljudi, budući da smo često licemjerni u odnosu prema drugima, u trajnoj smo napasti da i u odnosu s Bogom stvari dijelimo ili razlikujemo na ono izvanjsko i ono nutarnje, na ono javno i ono privatno. Bog je došao spasiti čitavog čovjeka i samo čitavim predanjem svoga srca Bogu možemo biti dionici Njegove ljubavi koja se očituje u njegovu spasenju po križu.

Stoga Isusov današnji poziv da za milostinju dajemo ono iznutra nije drugo nego poziv da na ljubav Božju objavljenu na Križu i uvijek iznova potvrđivanu u sakramentu Euharistije i mi odgovorimo nesebičnim darom čitavog svoga bića; dušom i tijelom.

U suprotnom postoji opasnost da kao i farizej iz današnjeg evanđelja zadržavajući se samo na izvanjskom, pranju ruku i ispiranju čaša, čitav život zavaravamo sami sebe, ne želeći vidjeti prljavštinu i podijeljenost svoga srca koja nas zove na potpuno predanje i iskreni povratak Bogu.

Ohrabrimo se i krenimo ususret Isusu.

Vlč. Mijo Posavec, župnik župa Veliki Grđevac i Ladislav

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja