Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mijo Posavec: Prepoznajemo li znakove vremena?

/ sd

ČITANJA:

Ef 4, 1-6;

Ps 24, 1-4b.5-6;

Lk 12, 54-59

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: ‘Kiša će!’ I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: ‘Bit će vrućine!’ I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?«

»Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.«

Riječ Božju tumači vlč. Mijo Posavec:

“Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?” Nije li u krizi čovjek koji je zaboravio kome treba zahvaliti za svoj život? Kako izaći iz začaranog kruga odnosa prema svijetu i odnosa prema Bogu? Isusov odgovor je jednoznačan: jedino obraćenje, promjena smjera može pomoći. Obraćenje u ovome slučaju znači ne samo učiniti nešto protiv čimbenika koji ugrožavaju našu kvalitetu života, nego poštivati stvorenje, poštivati čovjeka, zajednički oblikovati svijet u kojemu pohlepa za materijalnim dobrima neće Boga izgurati na rub.

Odlomak iz evanđelja, otkriva da se Isusovi suvremenici razumiju u znakove koji najavljuju promjenu vremena. Ništa loše Isus ne vidi u tome, naprotiv, time dolazi do izražaja njihov dar opažanja. Ali je loše to da nisu sposobni prepoznati neke druge, daleko važnije znakove.

Kakvi smo mi kad je u pitanju prepoznavanje znakova vremena? Ako se zaustavljamo na površini i ne uočavamo dublje znakove vremena, onda smo moderni farizeji. I naše vrijeme ima svoju poruku, koju trebamo znati prepoznati. Što se danas u svijetu govori i što Crkva ističe? Na što nas upozoravaju naši biskupi i Papa? Uočavam li u njihovim porukama znak za sebe, svoju zajednicu, obitelj?

Toliko se govori o solidarnosti i karitativnoj ljubavi. Gajimo li brigu o bližnjemu? Trebamo otvoriti oči i gledati znakove koje nam Bog šalje.

Ne trebamo se podcjenjivati i misliti da mi tu ništa ne možemo učiniti. Svojim skromnim i iskrenim naporom uz Božju pomoć možemo učiniti velike stvari. Gospodin nam govori da se naš život ne sastoji samo od zarade i potrošnje, od jela i pića. Ako tako poimam život, vrlo lako mogu doživjeti beznadnu nasukanost na hridima takvog siromašnog života. Zamolimo Gospodina da nam pomogne čitati znakove koji nam dnevno dolaze na životnu cestu. To će nam pomoći da sigurnije i dostojnije živimo i prolazimo kroz život.

Sv. Ivan Kapistranski kojeg se danas spominjemo veliki je obnovitelj franjevačkog reda i apostol Europe. Bio je pučki misionar i promicao ozbiljniji kršćanski život, a sudjelovao je u borbi protiv Turaka, koji su uništavali kršćanski svijet. Do kraja svog života u teškoj bolesti, svjedočio je za Krista i čvrstom vjerom ljude približavao Kristu Spasitelju.

Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Ivana Kapistranskog pomogne da u svojoj slobodi ne radimo protiv samih sebe, nego da se znamo izložiti Njegovu pohodu u kojem nas gleda i zove k sebi. Bog od nas ne traži da budemo savršeni radnici, Ili savršeni propovjednici, Ili savršeni molitelji, Nego da budemo savršeni u ljubavi!

Vlč. Mijo Posavec, župnik župa Veliki Grđevac i Ladislav

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja