Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Marko Domiter: Tražimo u Dobrom Pastiru rješenja životnih zagonetki i crpimo od njega snagu

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,8-12;

Ps 118,1.8-9.21-23.26.28.29;

1Iv 3,1-2;

Iv 10,11-18

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Božju tumači vlč. Marko Domiter:

U današnjem evanđelju Isus govori o sebi u slici Dobroga Pastira. Kao i svaki drugi, dobri pastir skrbi za svoje ovce i osigurava im potrebno za život. No, evanđelje nam kazuje da „dobri pastir svoj život polaže za ovce“ (Iv 10, 11). Evo bitne razlike: Pastir dobri ne čini dobro ovcama kako bi od njih imao koristi za sebe, nego čini dobro ovcama kako bi prvenstvo one mogle živjeti. Dobrom Pastiru stalo je da ovca bude zdrava i sigurna, da raste i živi. Važniji mu je život ovaca od vlastitog života. Upravo se njegov život sastoji u tome da svoj život daje, polaže, razdaje – kako bi drugi, kako bi njegove ovce imale život.

Čini nam se pomalo nezamislivim što bi se pastir žrtvovao radi života svojih ovaca. Čini se ludim da biće većega dostojanstva daje svoj život umjesto bića manjega dostojanstva. Upravo se u toj Božjoj logici događa i naše spasenje. Isus Krist – Sin Božji, Dobri Pastir polaže život za svoje zalutale ovce. Dobrom Pastiru važniji je život nas – njegovog stada, nego njegov vlastiti. On se odvija u stalnom darivanju života. On je veći od stada, a ipak mu prilazi. On upravlja stadom, ali ga još više ljubi. On brani stado i za njega je spreman položiti život.

Braćo i sestre, pozvani smo ići za dobrim Pastirom. Možemo reći da ne postoje razlozi da ga odbacimo. Ipak, postoje ovce kojima je draži najamnik ili postoje situacije u kojima je lakše poći za najamnikom. Najamnik nije pastir i nije vlasnik ovaca. On se nekim ili nečim služi kako bi imao vlastitu korist. Stoga, njegova briga za ovce nema svrhu osigurati život ovcama i dati im ono što im je potrebno. Najamnik je važan sebi, a ovce su mu sredstvo za postizanje toga cilja. On je naizgled spreman učiniti da ovca ima sve što treba. No, on je napušta kada se nazire opasnost, kada mu je život ugrožen, kada od nje više nema koristi.

Naš je svijet prepun najamnika. Mnogi se žele prikazati pastirima, ali zapravo se kriju iza maske lažne dobrote i ljepote. Žele pridobiti ovce za sebe i iskoristiti ih. To mogu biti naše ovisnosti, novac, hrana i piće, virtualni svijet, ego, želja za moći i uspjehom. To mogu biti ljudi kojima dajemo povjerenje koje pripada Bogu. Oni nam se čine privlačnima i poželjnima, ali nas ostavljaju same i prazne kada nas opterete izazovi života. Držimo se Dobroga Pastira! Stavimo u Njega svoje nade, tražimo u njemu rješenja životnih zagonetki, crpimo od njega snagu. Klonimo se najamnikâ koji nas žele iskoristiti te bezuvjetno i s pouzdanjem slijedimo Krista – lijepoga i dobroga Pastira.

I zaključimo molitvom: Pastiru Dobri, daj nam čvrstu vjeru da ne napuštaš svoga stada! Blagoslovi sve svećenike u njihovom pozivu i služenju – da poput tebe polažu život za tvoje ovce. Ohrabri mlade, koje oduševljavaš za nesebično darivanje u svećeničkom zvanju, da se slobodno odazovu tvome pozivu. Udijeli svima nama da se povjerimo Tebi, brizi i ljubavi svoga Pastira. Amen.

Vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa Bože Radoša

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja