Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Svaka tragična situacija trebala bi biti alarm za novo obraćenje

/ sd

ČITANJA:

Rim 8,1-11;

Ps 24,1-6;

Lk 13,1-9

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca?

Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.«

Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ‘Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’«

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

Otkako se pojavila pandemija koronavirusa mnogi su u njoj tumačili Božju kaznu za grijehe današnjega svijeta. Zanimljivo da su slična tumačenja imali Židovi u Isusovo vrijeme. Ljudi komentiraju sve javne događaje, pogotovo one tragične, kada životno nastrada veći broj ljudi. Volimo pričati i donositi svoje zaključke o mnogim događajima. Isusu su došli s pričom o tome kako je Pilat pobio neke Galilejce. Smrtno su stradali zbog nekog razloga.

Židovi su bili bogobojazan narod te su sve svoje bolesti ili druge nedaće tumačili kao Božju kaznu. Isus ih upozorava da ne povezuju to tek sa grijesima tih ljudi. Daje im još jedan primjer kada se kula u Siloamu srušila na osamnaest ljudi. Ne smijemo govoriti da se to dogodilo jer su bili grešniji od drugih ljudi. Takvim stavom osuđujemo čovjeka, a istovremeno podupiremo našu oholost misleći da smo bolji od drugih.

Isus naglasak stavlja na poziv na obraćenje. Nije u središtu tek grijeh i pobjeda grijeha, nego ono što dolazi nakon toga. Važno je pozitivistički pristupati životu i govoriti o obraćenju. Zapravo bi svaka tragična situacija trebala biti alarm za novo obraćenje.

Prispodoba koju izgovara odmah nakon ove rasprave svjedoči o Božjem strpljenju s ljudima. Bog uvijek daje novu priliku. Ako do je sada tvoj vjernički život bio suh i neplodan, hajde nakon ovog upozorenja pandemije gledaj drugačije na samoga sebe! Dopusti Gospodinu da okopa tvoju dušu kako bi konačno postala plodno tlo za radosnu vijest! Radije se pitaj o plodovima vlastite vjere nego o uzrocima propasti drugih!

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja