Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Radujmo se Gospodinu i njegovu dolasku!

/ sd

ČITANJA:

Rim 5,12.15b.17-19.20b-21;

Ps 40,7-10.17;

Lk 12,35-38

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne!

Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!«

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

Biti spreman za neki veliki događaj želja je svakoga tko započinje svoje pripreme. Bilo da je riječ o ispitu u školi ili na studiju koji je pred nama, o testiranju znanja za novi posao, o polaganju vozačkog ispita, o vlastitoj svadbi koja dolazi, o rođenju djeteta koje iščekujemo, o koncertu na kojem ćemo nastupiti, utakmici koju ćemo odigrati, sve to traži od nas požrtvovnost i dugoročnu pripravu da bismo mogli biti spremni. Premda smo već uložili veliki napor i učinili mnoge žrtve, često nam se dogodi onaj osjećaj: „Nisam još dovoljno spreman.“ Tražimo još neko vrijeme da bismo se mogli dodatno pripremiti. Tada se tek pokaže da spremnost ne ovisi toliko o onome izvanjskome što smo učinili, nego je puno važnije koliko je spremno moje srce, moja duša.

Nutarnja spremnost je jedina prava spremnost u kojoj se čovjek usuđuje učiniti sljedeći korak. Promatrajući sliku iz današnjega evanđelja o budnosti slugu koje čekaju svoga gospodara da se vrati sa svadbe, želimo govoriti o našoj spremnosti na Kristov povratak na zemlju. Da, on će ponovno doći! To nam je obećao. Zato se uopće i okupljamo kao Crkva, zajednica onih koji vjeruju u Kristov ponovni dolazak. Sluge iz evanđelja nikako nisu mogle znati kada bi im se gospodar mogao vratiti, pa su morali uvijek biti pripravni i čekati ga opasanih bokova i s upaljenim svjetiljkama. Baš zato što ne znamo kada će Krist ponovno doći, Božja nas riječ poziva na sličnu spremnost. Kristov ponovni dolazak je veliki događaj koji tek slijedi. Biti spreman ili biti budan znači ne živjeti u grijehu, nego uvijek ustati iznova i reći samome sebi: „Znam kome sam povjerovao!“ Radujmo se Gospodinu i njegovu dolasku! Ne zaboravimo ga čekati sređene duše i gorućih srdaca!

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja