Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Otvorimo oči svoga srca za Krista koji je znak spasenja

/ sd

ČITANJA:

Rim 7,18-25a;

Ps 119,66.68.76-77.93-94;

Lk 12,54-59

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: ‘Kiša će!’ I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: ‘Bit će vrućine!’ I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?«

»Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.«

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

Ponekada je Isus morao biti malo žešći u svojim nastupima. Ne razumiju ljudi uvijek ono što im se govori. Vi koji ste roditelji znate još jasnije kako je potrebno svojoj djeci više puta ponavljati da učine ono što je za njihovo dobro. Nastavnici i profesori u školi i na fakultetu također imaju muku s onim učenicima do kojih ne dopire ono što se radi na nastavi. Župnici imaju muku s vjernicima koji ne prepoznaju dobru namjeru da im se pomogne i upravi na put Isusa Krista, itd.

Isus koristi nezgodan epitet: „Licemjeri!“ Važno je da se razumijete u svjetovno, a ono duhovno ne želite poznavati. Znate čitati znakove ovoga svijeta i spremni ste za kišu koja dolazi. Kako onda ne prepoznajete znakove koji su puno važniji? Isus govori o znakovima ovoga vremena i izgovara prispodobu o protivniku koji nas želi optužiti pred glavarom.

„Ovo vrijeme“ je vrijeme našega života. Protivnik je Sotona koji je naš tužitelj pred Bogom. Proživjeti čitav život, a ne iskoristiti mogućnost spasenja koja nam se nudi u Isusu Kristu ludost je za svakoga čovjeka. Ne valja nam kroz život ići površno, gledati samo na ono trenutno i izvanjsko. Koliko zapravo razmišljamo o svom konačnom određenju? Što će biti s nama u trenutku vlastitog umiranja? Kamo ćemo poći nakon smrti? Hoće li naš tužitelj imati dovoljno dokaza protiv nas da završimo u tamnici iz koje nema izlaza? Isus nas želi upozoriti upravo na to. On sâm je znak mesijanskih, odnosno spasenjskih vremena.

Uglavnom smo primili sve sakramente, a najčešće nismo u stanju prepoznati u njima samoga Krista. U tom smislu i mi možemo upasti u licemjerstvo i držati se tako kao da vladamo svime, a da zapravo prava istina neprimijećeno prođe pored naše sljepoće. Otvorimo oči svoga srca za onoga koji je znak spasenja od vječne propasti, Isusa Krista!

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja