Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Neka naša molitva bude sažeta, jasna, iskrena i iz srca!

/ sd

ČITANJA:

Jr 31, 7-9;

Ps 126, 1-6;

Heb 5, 1-6;

Mk 10, 46-52

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad je Isus s učenicima i sa silnim mnoštvom izlazio iz Jerihona, kraj puta je sjedio slijepi prosjak Bartimej, sin Timejev. Kad je čuo da je to Isus Nazarećanin, stane vikati: »Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se!« Mnogi ga ušutkivahu, ali on još jače vikaše: »Sine Davidov, smiluj mi se!«

Isus se zaustavi i reče: »Pozovite ga!« I pozovu slijepca sokoleći ga: »Ustani! Zove te!« On baci sa sebe ogrtač, skoči i dođe Isusu. Isus ga upita: »Što hoćeš da ti učinim?« Slijepac mu reče: »Učitelju moj, da progledam.« Isus će mu: »Idi, vjera te tvoja spasila!« I on odmah progleda i uputi se za njim.

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

Evanđelje koje Crkva stavlja pred nas ove nedjelje na primjeru slijepog prosjaka Bartimeja uči nas kako moliti. U ovom evanđeoskom odlomku zorno je prikazano ono o čemu je poučavao sv. Franjo Saleški svoje vjernike: o kratkim, strelovitim molitvama.

„Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!“ Tako kratka rečenica, a tako duboka i prepuna povjerenja. Bartimej izgovara ime Isus koje u sebi nosi značenje „Bog spašava“. On zaziva konkretnog čovjeka koji ima svoje ime. To će reći da ga poznaje.

Uz njegovo ime izgovara i njegovu povijest – „Sine Davidov“. To je sažeta ispovijest vjere da Isus potječe iz kraljevske loze iz koje su očekivali Mesiju. Upoznat s dosadašnjim primjerima različitih ljudi kojima je Isus već bio pomogao, Bartimej ponizno, a opet uporan i siguran u sebe, izgovara konačnu molbu: „Smiluj mi se!“ ili „Budi mi milosrdan“, učini i meni ono što nisam zaslužio, ali ti to možeš učiniti. Tako kratka rečenica, a toliko sadržajna. Bilo je vrlo lako moguće izgovoriti ju jer je izgovorena iz srca i potpuno iskreno.

Eto, takva treba biti naša molitva. Ako ne vjerujemo da Isus može nešto učiniti, zašto onda uopće izgovarati bilo kakve riječi? Ako s potpunim povjerenjem u njegovu moć želimo da nam pomogne u nečemu, onda neka i naša molitva bude takva: sažeta, jasna, iskrena i iz srca.

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja