Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Neka nam Gospodin bude oslonac u svim nevoljama koje proživljavamo

/ sd

ČITANJA:

Rim 6,19-23;

Ps 1,1-4.6;

Lk 12,49-53

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!

Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice — otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

Život u potpunom predanju Kristu i njegovom križu sa sobom donosi protivnike i neprijatelje. Zanimljivo je promotriti istinitost Kristovih riječi kada kaže da je došao baciti oganj na zemlju i dati razdjeljenje među ljudima, a ne mir. Nismo li svi svjedoci kako već u vlastitoj kući imamo nemir zbog Isusa Krista? Koliko je slučajeva gdje muž napada ženu zbog odlaska na svetu misu, zbog molitve ili sakramenata koje prima? Postoje situacije u kojima se žena mora sakrivati od muža da bi izrekla svoje molitve Gospodinu. Takvo stanje nitko ne može objasniti niti do kraja razumjeti.

Zašto se netko protivi Kristu? Što to loše dolazi s Isusom Kristom? Ono što može dati djelomičan odgovor na to pitanje jest Isusova rečenica: „Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!“ Mi danas ne kažemo krst, nego križ. Isus zna da treba otići na križ i da je to središte njegova poslanja. Sve do tog trenutka jest muka. Njegovo poslanje u svijetu, njegove propovijedi, čudesa i sva dobra koja je činio svoj konačni vrhunac imaju u križu. Kome je to privlačno? Tko spremno ide u vlastitu smrt i koji bi čovjek uopće rado prihvatio patnju ovoga života?

Možda je to razlog zbog kojega je kršćanstvo čovjeku ipak neprivlačno. Samo je mala granica koja može promijeniti pogled na sve to, a ona je sadržana u događaju uskrsnuća. Koliko god se trudio, ni jedan čovjek neće izbjeći patnju svoga života. Samo onaj čovjek koji je povjerovao u Isusa Krista, u njegovom životu pronalazi smisao svake muke i patnje. Neka nam naš Gospodin bude oslonac u svim nevoljama koje proživljavamo. Ne zaboravimo i one njegove riječi: „U svijetu ćete imati muku, ali ne bojte se! Ja sam pobijedio svijet!“

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja