Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mario Brkić: Idimo pred Isusom i pripremajmo mu teren

/ sd

ČITANJA:

vl.: 2Tim 4,10-17b;

Ps 145,10-13b.17-18;

Lk 10,1-9

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.«

»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’«

Riječ Božju tumači vlč. Mario Brkić:

„Žetva je velika, ali radnika malo.“ Ako pokušamo napraviti popis ljudi koje svakodnevno susrećemo: naše drage ukućane, susjede, radne kolege, prijatelje ili poznanike, usputne prolaznike, začudili bismo se koliko je različitih osobnosti i životnih povijesti stalo na jedan papir. I nije jednostavno svima njima uvijek pristupati s istom ljubavlju, otvorenošću ili raspoloženošću da ih tek pristojno pozdravimo.

Kristovo poslanje učenika kao janjaca među vukove ostaje trajan poziv upućen svima nama. Najčešće ovaj tekst povezujemo samo s duhovnim zvanjima, sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. Pritom nemojmo zaboraviti da je čitava Crkva misijska, ona koja je poslana ići drugima. Bio ti svećenik, redovnik, redovnica ili suprug i otac, supruga i majka, sin ili kći, što god radio u životu i gdje god išao, pokušaj živjeti sa sviješću da si najprije ti onaj koji je povjerovao Kristu i koji ga je prihvatio. I sada tebe Krist šalje da ideš pred njim u svako selo i grad, na svoj posao, u školu, među svoju obitelj i rodbinu. Sve nas Krist poziva i šalje da budemo glasnici njegova dolaska.

Današnja nas Božja riječ podsjeća da je najprije naš zadatak ići pred Isusom tamo gdje on kani poći i „pripremiti teren“ za njegov dolazak. I to nisu neke posebne i velike stvari. Tvoj pristup svakom čovjeku neka bude svjedočanstvo vjere u Krista. Tvoj pozdrav na ulici, radostan osmjeh, savjet i pomoć, strpljenje i ljubav, dovoljni su da se širi mir i radost u mnogim srcima. Žetva je doista velika, a koliko nas je pravih Kristovih radnika? Ne zaboravi da se u svojoj svakodnevici baš ti često nalaziš ispred Krista. Pogledaj što već danas možeš učiniti da bi nakon tebe nečije srce moglo biti spremno ugostiti ga.

Vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja