Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Živa riječ Božja oblikuje nas uvijek kada joj se izlažemo

/ sd

ČITANJA:

Iz 26, 1-6;

Ps 118, 1.8-9.19-21.25-27a;

Mt 7, 21.24-27

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.

Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.«

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Isus i Marija, poštovani slušatelji!

Riječ Božja je živa, i oblikuje nas uvijek kada joj se izlažemo. To je istina koja se posebno doživljava u vremenu došašća. Zato je važno da je shvatimo ozbiljno, a pri tome će nam pomoći prispodoba o graditeljima koju Crkva danas stavlja pred nas!

Kada se nešto gradi, uvijek postoji napast kako sagraditi što brže i jeftinije, zaboravljajući na vrlo važna pravila gradnje. Kao rezultat toga, često se vrlo brzo pojavljuju zgrade i kuće po našim mjestima. Međutim, što je s tim nedostacima koje su tijekom gradnje učinili nepromišljeni projektanti samo gledajući na novac? Takvi domovi najčešće budu „rupa bez dna“, a nerijetko predstavljaju prijetnju zdravlju i životu stanara.

I naše živote u svjetlu današnjeg Evanđelja pozvani smo promatrati kao mjesta izgradnje. Riječ je o izgradnji kuće našega života, naše vječnosti. Temelj ove izgradnje bit će Riječ Božja, kojoj ću se svakodnevno otvarati, i provoditi je u život. Toma Kempenac piše da u Svetome Pismu treba tražiti istinu, a ne lijepe govore.  Nije dovoljno reći samo „Gospodine, Gospodine“, već treba vršiti i prakticirati volju Božju, živjeti s Evanđeljem u svakodnevnom životu. Za nas su, ulazeći u novu liturgijsku godinu i istodobno u novi ciklus biblijskih čitanja, Isusove riječi ohrabrenje i podsjetnik: samo Bog je dovoljan, Njegova volja, njezino traženje, prihvaćanje i ispunjavanje. S tim se vrijednostima ne može postupati olako. Pitanje odnosa s Bogom je apsolutno prioritetno. O tome ovisi trajnost i kvaliteta gradnje našeg zemaljskog života, a još više onog nebeskog i vječnog. Advent je savršeno vrijeme u kojem se možemo intenzivnije otvarati djelovanju Božje Riječi! Ako ne poznajemo Pisma, nećemo poznavati ni Krista! Treba li nam jačeg poticaja da ozbiljno prionemo uz prije svega radost koju nam ovo sveto vrijeme i biblijska čitanja donose? Uostalom, naša kuća na nebesima već je izgrađena, na nama je samo da svojim životima prijanjamo uz sigurnost tog doma. „Gospodin je stijena vječna“! Neka nam ovaj dan kojim smo još bliže najradosnijem blagdanu nas kršćana – Božiću – bude ispunjen sigurnošću temeljenom na Vječnoj Stijeni, Isusu Kristu! On neka nam podari svoj mir i blagoslov!

Radosno i u Božje ime hrabro krenimo kroz ovaj darovani dan! Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja