Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Želimo li djelima, riječima i životom biti dio adventa?

/ sd

ČITANJA:

Iz 11, 1-10;

Ps 72, 1-2.7-8.12-13.17;

Lk 10, 21-24

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; niti tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«

Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Neka vam je radosno i blagoslovljeno ovo sveto adventsko jutro, dragi ljubitelji Božje riječi! Ovoga nam jutra Evanđelje već u svojoj prvoj rečenici spominje Osobu koja je uzrok i početak radosti koju iščekujemo u rođenju Isusa Krista, a to je Duh Božji! Vratimo li se na sam početak Riječi Božje, već se susrećemo s Duhom Svetim koji je lebdio nad vodama, prije nego li je Bog počeo stvarati svijet! I upravo je tu početak adventa! Pitate se zašto? Pa zato jer je stvaranjem svijeta i čovjeka, sa svim duhovnim i materijalnim stvarnostima započela priprema za Utjelovljenje, stvaranjem je počelo teći vrijeme povijesti spasenja, u čijoj je punini „odaslao Bog Sina Svog…da nas podložnike Zakona otkupi, te primimo posinstvo“, kako nas poučava poslanica Galaćanima!

Sve rijeke i jezera, brda i planine, mikroskopski i svemirski sistemi, zvukovi i boje… sve je stvoreno za čovjeka, jer se Božja ljubav željela davati nama ljudima, a najveći dar i iskaz Ljubavi Božje nam je darovan u Osobi Isusa Krista, čiju proslavu rođenja iščekujemo budnih srdaca!

Po Duhu Svetom, u kome Isus kliče u odlomku današnjeg Evanđelja, Božanska se Riječ začela u krilu Bezgrješne Djevice Marije! Djelovanjem istog Duha koji nam je dan u sakramentu krizme, ljubav Božja želi ispuniti i naša srca! Na to se podsjećamo svake godine kroz ovo sveto vrijeme adventa! Pitanje je, želimo li mi svojim djelima, svojim riječima i životom biti dio tog božanskog plana spasenja, tog adventa u kojem se svake godine pripremamo i ne toliko za dolazak Gospodnji, jer se on već zbio, a mi obnavljamo spomen na njega, već na naš dolazak Gospodinu, koji će se tek zbiti, na naše rođenje za vječnost!

Današnje Evanđelje neka nam bude poticaj da barem dio ovog Adventa posvetimo Duhu Boga živoga, bez kojega ništa ne bi postalo, Duhu po kojem je sišla na svijet svjetlost velika! Tada ćemo i mi moći klicati u Duhu: „Slavim te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si meni malenome dao dovoljno malenosti da budno i ponizno čekam tvoj dolazak, da se sagnem pred betlehemsku špilju, i u njoj da spoznam tebe – najveću Veličinu u osmjehu djeteta.

Neka radost i darovi Duha Božjega budu s vama u ovome danu koji u Božje ime započinjemo!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja