Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Unesimo radost adventskog iščekivanja svojim bližnjima

/ sd

ČITANJA:

Iz 25, 6-10a;

Ps 23, 1-6;

Mt 15, 29-37

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.

A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«

Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.

I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Božje Riječi!

Predivan prizor donosi nam današnje Evanđelje! Svijet grne k Isusu, a on ih sve prima. Zavirimo li u širi kontekst Božje Riječi, u paralelnom izvješću Evanđelja po Marku koji donosi ponešto detaljniji opis ovog Isusovog putovanja, vidjet ćemo da Isus iz Tirskog kraja dolazi preko Sidona u područje Dekapolisa, gdje su obitavali pogani! Kada bismo uzeli doslovniji prijevod riječi  „svijet“, tada bismo vidjeli da taj pojam možemo prevesti i sa „zemljani ljudi“, što dodatno naglašava njihovu prizemljenost, to jest udaljenost od Boga i nebeskih stvarnosti! Čuvši za Isusa, ovi pogani donose mu sve vrste bolesnika. Kao i uvijek, Isusova reakcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim! „On ih izliječi“. Božja ljubav nadilazi naše razlike. Njegovo srce nije moglo ostati nezainteresirano za ljudsku patnju.

U ovom odlomku Isus nam pokazuje i kako se stvara nova zajednica, nova Crkva! Isus je s njima ostao tri dana! Kakva snažna poruka i nama! Sam Gospodin nije zazirao od pogana, pa i ja moram svjedočiti Evanđelje kamo god pođem! Svojim bližnjima želim u život unijeti radost adventskog iščekivanja gdje god bio! Na poslu, u kući, na treningu ili u kafiću… ti ljudi ne znaju za svjetlo koje obasjava moje srce, a ja im ga, poput svoga Učitelja – želim donijeti!

Osim ozdravljenja, i dara vjere te zajedništva s Bogom, Isus ne previđa ni one ovozemaljske potrebe ljudi. Žao mu je mnoštva jer je gladno. Gladno Božje Riječi i kruha! Važno je primijetiti kako Isus računa prvo na pomoć i angažman svojih učenika. Tebi danas govori: „Dajte im vi ono što je poganima potrebno“! Ti si onaj koji ima mogućnost ali i obavezu posvjedočiti radost Evanđelja onima koji za nju još ne znaju!

Kao i u ovom odlomku Evanđelja, Isus će nadodati ono što našim mogućnostima bude nedostajalo! Na nama je samo predati njemu sedam kruhova i ribice – ono malo što ja imam! I uistinu, koliko je ponekad malo potrebno da nekoga potaknemo na razmišljanje, da mu posvjedočimo svoje iskustvo, možda nekoliko riječi ili minuta – a uz Božju pomoć bit će dovoljno da se život te osobe promijeni u radost adventa koji će trajati cijeloga života!

Neka današnji dan bude dan svjedočenja za Krista, riječima, djelima i životom!

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja