Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: U Isusovom srcu ima mjesta za sve ljude koji ga žele i traže

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,13-21;

Ps 118,1.14-21;

Mk 16,9-15

Tekst evanđelja:

Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni iz koje bijaše istjerao sedam zloduha. Ona ode i dojavi njegovima, tužnima i zaplakanima. Kad su oni čuli da je živ i da ga je ona vidjela, ne povjerovaše.

Nakon toga ukaza se u drugome obličju dvojici od njih na putu dok su išli u selo. I oni odu i dojave drugima. Ni njima ne povjerovaše.

Napokon se ukaza jedanaestorici dok bijahu za stolom. Prekori njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne povjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih. I reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.«

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Isus i Marija, sinovi i kćeri Svjetlosti Kristove!

Već u prvoj rečenici današnjeg evanđelja prepoznajemo Isusa, kao jedinoga koji je uskrsnuo, i kao onoga kome nisu bitni velikaši onoga vremena, nego obični smrtnici, štoviše – grešnici! Nakon što je pretrpio muku i smrt na križu radi otkupljenja svijeta, Isus se ponovno vraća, i to ne bilo kome, nego velikoj grešnici Mariji Magdaleni. Zanimljivo je i to što je žena prvi svjedok Isusovog Uskrsnuća. Zašto se Isus nije ukazao svojim učenicima ili nekom pravedniku?  Isus nam u tom činu pokazuje da u njegovom srcu ima mjesta za sve ljude koji ga žele i traže – a osobito za slabe, grešne, prezrene…

Svojim Milosrđem Isus je Mariju Magdalenu preobrazio u apostola Njegova Uskrsnuća. Simbol je to ljubavi Boga prema čovjeku. Marija je iskusila tu ljubav te cijelim svojim srcem i bićem prihvatila Isusa. Isus je došao spasiti izgubljene, propovijedati im Radosnu vijest Božjeg milosrđa onima koji ga naizgled nisu zaslužili. Prihvativši tu Isusovu ljubav  – postajemo Božji. Božja ljubav nas toliko preobražava da smo spremni nadvladati i najveće grijehe. Ali treba vjerovati!

Isus opominje učenike zbog njihove nevjere. Spori su u prihvaćanju istine, tvrdoglavi, plaču i tuguju, zatočeni su u tami. Svjetlost Uskrsa je postupno svitala za njih, a uskrsna poruka nije odmah čitavim srcem primljena od svih. Iako su učenici takvi, Isus ih ne napušta. Nismo li i mi takvi? Mlaki i nevjerni, spori i teško popravljivi…Isus  iako prekorava učenike, njihova ga nevjera nije obeshrabrila. Štoviše, daje im izvanredno poslanje da šire Radosnu vijest po cijelome svijetu. Isus to isto traži od nas, da budemo glasnici i širitelji Božje riječi onima oko sebe. Isus nas poziva na puninu vjere. On vidi i našu tvrdoglavost, grijehe, oklijevanje, sumnju, ali ipak nam vjeruje. Zove nas da budemo njegova djeca, iako nismo savršeni. Isus nas ne gleda kroz grijeh, uvijek gleda ono dobro u svakomu od nas. Zove nas da budemo njegovi učenici, da širimo Radosnu vijest, te da ga prigrlimo i utkamo Njegove riječi u naša srca – iako grešna i slaba. Ne zaboravimo, da sedam zloduha – što je simbol punine zla i grijeha koje je bilo u srcu Marije Magdalene – nisu spriječili Isusa da njeno srce učini svojim hramom! Molimo ga danas da i iz naših života Isus udalji sve što je od zloga, ponajviše naše grijehe, te ohrabreni Božjom blizinom i mi budemo ustrajni u vršenju dobra, kao što je s nama ustrajan naš prvi i posljednji uzor – Isus Krist!

 

Duhovni zadatak dana: iz ljubavi prema Kristu napraviti plan borbe sa svojom najvećom slabosti, donijeti nekoliko malih ali konkretnih odluka, koje će nam pomoći da se suobličujemo Gospodinu tamo gdje smo ga najpotrebniji, i to s ustrajnošću kakvu on ima s nama, i s radošću koja proizlazi iz Isusovog Evanđelja! U našim nastojanjima neka nas prati zagovor Blažene Djevice Marije, kraljice Hrvata, i Božji blagoslov!

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja