Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Svaki naš posao bit će uspješan samo uz Božji blagoslov

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,1-12;

Ps 118,1-2.4.22-24.25-27a;

Iv 21,1-14

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.

To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Isus i Marija, ljubljeni Božji prijatelji!

Uskrsli Krist svoje učenike susreće u njihovom ribarskom zanatu. Udaljene od svoga poslanja, zapravo udaljene od Uskrslog Krista, nalazi ih sasvim obične, što više neuspješne, razočarane, u njihovoj mučnoj i bezuspješnoj rutini, no to ga ne sprječava da im se „opet“ očituje, već po treći put kako nam Evanđelje svjedoči.

Učenici su lovili cijelu noć, međutim nisu ništa ulovili, bio je to uistinu velik, i nadasve uzaludan napor. Odjednom, na vrhuncu njihovog umora i bezuspješnog napora dolazi Isus, no učenici ga ni ovoga puta ne prepoznaše. Isus se ukazuje u rano jutro, sve je još u sumaglici, čeka se da sunce zasija, ne vidi se dobro, sve je tajanstveno. Isus se sam mora očitovati, bilo riječima ili djelima kako bi otvorio srca i oči svojih učenika. Uistinu, i u noćima naših života nije lako prepoznati Uskrsloga i potrebna je strpljivost na tom putu. Današnji odlomak Pisma uči nas kako je za to potrebno odreći se svoga znanja, svoje logike, jer nakon što su cijelu noć bezuspješno ribarili, Isus koji je tesar – njima koji su cijeli život bili ribari – jednim savjetom donosi obilat ulov, donosi svrhu i smisao njihovog truda, muke, njihove neprospavane noći…

I mi se često osjećamo bespomoćno, čini nam se da je naš rad osuđen na propast. No, je li to uistinu uvijek tako? Isus je uvijek tu uz nas, i to nikada ne trebamo zaboraviti. No, svaki naš posao bit će uspješan samo uz Božji blagoslov. Bez Božjeg blagoslova nema uspjeha u životu. A, postići Božji blagoslov i naklonost nije nemoguće! Primijetimo, uz sve što je učinio, Isus učenicima u današnjem odlomku Evanđelja priredi i doručak. Bog se ne zadovoljava time da ispuni naše najosnovnije potrebe, on ide za tim da uvijek iskaže svoju ljubav i daruje nam i više nego što mi to želimo. Sve je to zapravo bilo iznenađenje za učenike, možda su oni očekivali prijekor. Isus nije odlučio otići u hram ili negdje predstaviti se mnoštvu, nekim uglednicima. Isus je odabrao malu skupinu neuspješnih ribara, svoje učenike koje je pripremao za njihovo poslanje dajući im iskustvo svoje blizine. Poziv upućen učenicima poziv je i nama, poziv da budemo Božji. I nama Bog ostaje vjeran unatoč našim čestim neprospavanim noćima i velikim naporima da od njega pobjegnemo. I nas uskrsli dočekuje kada se prazne lađe naših života nasuču na grube životne obale tragedije, osamljenosti, starosti i bolesti, ali ne da bi nas osudio, već da nas pozove da se vratimo njemu – našoj jedinoj i prvoj ljubavi, koji nam uvijek želi dati više od onoga što mi zaslužujemo i želimo.

Duhovni zadatak dana: pokušaj se sjetiti događaja u kojem se lađa tvoga života, prazna nasukala na koju obalu ili grubu hrid? U kojem trenutku, i na koji način si osjetio Božju blizinu i brigu za tebe? Neka sjećanje na te događaje tvoje srce ispuni mirom i dubokom zahvalnošću prema Božjoj brizi i strpljivosti, te željom da mu se još više približiš! U tom nastojanju neka nas prati zagovor Marije, zvijezde mora, i svetih ribara iz današnjeg Evanđelja!

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja