Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Isus i nas poziva da budemo svjedoci vjere u Uskrsnuće

/ sd

ČITANJA:

Dj 3,11-26;

Ps 8,2a.5-9;

Lk 24,35-48

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Učenici pripovjede što se dogodilo na putu i kako prepoznaše Isusa u lomljenju kruha.

Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.

Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštanje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Bog, i dobro vam jutro, Kristovi apostoli i prijatelji!

U jučerašnjem Evanđelju učenici su Isusa prepoznali u lomljenju kruha. Aluzija je to na Euharistiju gdje Isus Krist, Sin Božji, postaje kruhom života. Koji ga prihvate i sami  postanu kruh koji se za druge lome, postaju Božji sinovi, što je razlog velike radosti i čuđenju tolikoj Božjoj ljubavi prema nama, kao što su se radovali i apostoli u današnjem Evanđelju spoznavši Uskrsloga i uskrsnuće u svojim životima. Isus i nas poziva da budemo Božji sinovi, da budemo svjedoci vjere u Uskrsnuće i Njegovi nasljedovatelji, Isus i nama želi pružiti tu radost Uskrsa, koja nadilazi svaku žalost i strah. Postoji li veće sreće u ljudskom životu od ove spoznaje? Da smo rođeni i da nikada nećemo umrijeti, jer smo dionici Isusovog božanskog života! Ne bi li trebalo klicati od radosti zbog ove istine naše vjere, koje smo svjesni onoliko, koliko Isusa stavljamo u središte svoga života.

Isus se pojavi među učenicima, stavljajući se u sredinu. Ne stavlja se ni gore ni ispred, stavlja se među njih, čime se očituje bliskost svih učenika prema Isusu, koju on sam želi. Tim činom Isus daje učenicima snagu i potrebnu energiju za njihovo poslanje. Želi ih uvjeriti da nije duh, da uskrsnuće nije nešto lebdeće, nerealno i bajkovito, nego da je isti onaj od prije, u proslavljenom tijelu, koji je s njima, i za njih, nisu sami…

Isus kao pravi tješitelj dolazi sumnjičavim učenicima. Iako su učenici sumnjičavi, Isus ih ne kori niti napušta, nego koristi razne načine kako bi ojačao njihovu krhku vjeru. Pokazuje im svoje rane, poziva ih da ga dotaknu, jede s njima. Rane su zapravo najjači dokaz njegovog postojanja, u svojim ranama ponajprije i mi danas možemo susresti Boga tješitelja, koji je milosrdan, koji prašta i koji je živ, koji nas i naše dostojanstvo vraća u sredinu svoje pažnje, svaki puta kada pristupamo sakramentu pomirenja.

Kada dolazi među učenike, Isus im daje svoj mir. Mir je najpotrebniji za puninu radosti svih ljudi. Mir je toliko potreban ovome svijetu, a mir je zapravo Isusov pozdrav, možemo čak reći i potpis, Isusov prvi dar. Molimo da i mi u ovim uskrsnim danima primimo Isusov mir, unatoč ranama kojih zasigurno ne nedostaje.

Isus učenicima govori da će biti svjedoci. Drage sestre i braćo, to traži od nas. Krist od nas traži da budemo vjerni svjedoci Uskrsnuća i Radosne vijesti. I mi sa svojim životnim iskustvima možemo tomu svjedočiti donoseći mir Kristov u rane i nemire naših bližnjih. Toliko je bilo negodovanja kada je iz liturgije privremeno obustavljena gesta pružanja mira, koja je, prisjetimo se, samo simbolička gesta, a u stvarnom životu toliko je nemira, toliko je ljudi i situacija koji vape za mirom, a ti im ga možeš donijeti!

Dragi slušatelji, svi smo pozvani otvoriti srce Isusu i prigrliti ga u našim životima. To je najveća čast, ali i odgovornost! Svjedočimo našu vjeru u uskrsloga Krista u našim obiteljima, našim prijateljima, a pogotovo onima koji Uskrsloga još ne poznaju. Stavimo i mi Isusa u sredinu svoga života, kroz poznavanje Božje riječi, jer tek otvaranje pameti kroz razumijevanje Pisama, Psalama i Proroka – uvjet je za razumijevanje Krista i uskrsnuća koje i nas čeka.

Duhovni zadatak dana: svjesno predaj Isus sve ono što ti oduzima mir, osobe, situacije, probleme, i moli ga da te on ispuni mirom svoga uskrsnuća i ljubavi. Neka vas u današnjem danu i nastojanjima prati Božji blagoslov, i zagovor Gospe kraljice mira!

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja