Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Majk Rušec: Intenzivirajmo svoju konkretnu ljubav pogotovo u vremenu adventa

/ sd

ČITANJA:

Iz 30, 19-21.23-26;

Ps 147, 1-6;

Mt 9, 35-38; 10, 1.6-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus je obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.

Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima; »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Posla ih i uputi:

Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Dobro vam i blagoslovljeno ovo sveto jutro, dragi prijatelji u Kristu!

Neobična je snaga i energičnost kojom zrači današnje Evanđelje! Primijetimo kako je naš Gospodin u pokretu, neprestano, osim kada se povlači na molitvu! Iz današnjeg odlomka svetoga teksta, možemo vidjeti kako Isus nije imao neko privilegirano mjesto u kojem bi djelovao. Obilazio je sve gradove i sela! Što li je samo Isus morao vidjeti, slušati i doživjeti u tim mjestima! Koliko životnih priča i situacija! Možda je od nekoga čuo i tvoju verziju životne priče! Ono što je sigurno, je da Isus i za tebe ima onu ljubav, brigu i suosjećajnost koju je pokazivao i svakome nevoljniku kojega bi susretao. Isto to očekuje i od svojih učenika! Kada je naviještanje Evanđelja u pitanju, samo bi nam nebo trebalo biti granica, jer ako nam je teško svjedočiti riječima, kako ćemo onda posvjedočiti konkretnim djelima ljubavi, kao što je to Krist činio, On koji je „liječio svaku bolest i nemoć u narodu“.

Ako bismo i mi željeli intenzivirati svoju konkretnu ljubav pogotovo u ovom svetom vremenu adventa, pogledajmo kako je to Gospodin činio: on je primjećivao tuđe potrebe, potrebe mnoštva i pojedinaca, prema njima je imao duboke osjećaje, sažalio bi se, a onda bi tako i postupao. Kada bismo doslovnije preveli izraz „sažaliti se“, mogli bismo ga prevesti kao osjećaj koji „silazi u nutrinu, u srce osobe“. Toliko je Kristovo suosjećanje za svakoga od nas!  Ako nam Kristov primjer nije dovoljan poticaj za nasljedovanje, prisjetimo se da nam uz primjer daje i punomoć da i mi činimo takva djela – i veća od tih – u njegovoj snazi! Da liječimo bolesne od nedostatka ljubavi i vjere, od grijeha i napuštenosti.. Da istjerujemo demone poroka, grijeha, ovisnosti, tuge i besmisla… Molimo ga danas da nam udahne duha konkretne ljubavi prema bližnjem i Bogu, kako bismo svoga prijatelja i Boga nasljedovali u potpunosti, i drugima donosili njegovu radost! Neka nam u tome pomogne i zagovor naše nebeske majke, Blažene Djevice Marije, kojoj posvećujemo ovaj dan, naše živote, i naše hodočašće prema vječnoj domovini!

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župni vikar u župi sv. Ivana ap. i ev. Utrina, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja