Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Luka Premelč: Za blagoslovljen i plodonosan životu nužno je biti u zajedništvu s Kristom

/ sd

ČITANJA:

Dj 16,1-10;

Ps 100,1b-3.5;

Iv 15,18-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.

Sjećajte se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od gospodara.’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.«

Riječ Božju tumači vlč. Luka Premelč:

Drage sestre i braćo u Uskrslome Kristu, dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija.

Današnje naše razmišljanje uz Božju riječ navezujemo na protekla tri dana kroz koje nam sveta Crkva donosi čitanja iz 15. poglavlja Ivanova evanđelja. I danas želim naglasiti kako je za život kršćanina, da bi bio blagoslovljen i plodonosan, jednostavno nužno da ostanemo u zajedništvu s Kristom – ostati u Kristu – znači biti s njime svakodnevno, konkretno, životno vezan – biti svjestan da je naš život, koji je dar Božji, suživot s našim Stvoriteljem. A to je velika i ozbiljna stvar, biti dionici svega što Bog daje, i to od sebe samoga. Krist nam je dao svoga Duha, Duha koji učvršćuje vezu čovjeka s Trojedinim Bogom, Duha koja nas osvježava i ražaruje ljubav u nama. Svojim životnim putem želimo hodati u zajedništvu s Njime, i to zajedništvo živjeti jednom u punini, u Vječnosti.

No, danas slušamo da taj put nije lagan. Isus upozorava svakog svojeg učenika da mora biti spreman – biti spreman proći onako kao je i Gospodin prošao kada je hodio zemljom. Evanđelist Ivan kada koristi termin svijet govori o mjestu gdje vlada zloća, gdje vlada grijeh – na to Isus upozorava. Uvijek će za nas slabe i grešne ljudi biti izazova i teškoća jer želimo biti Božji, i ne popustiti svijetu, ne želimo mu se prilagoditi jer svijet, grešan svijet se ne može slagati s Isusovim učenicima, dapače protivi im se.

Što nam Gospodin time poručuje? Život će uvijek biti izazovan po tom pitanju, no nema razloga za strah i brigu. Zašto? Jer dok smo Isusovi, dok slušamo i vršimo njegovu riječi – svijet nam ništa ne može. Isus je naš Put, Istina i Život – naš smjer, putokaz, svjetionik, uzor i cilj. „Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi. (Iv. 15,19).

Sve ove Isusove riječi su ujedno i zadatak za nas, i treba ih mudro shvatiti. Isus nas poziva na preobrazbu svijeta, svijeta u koji nas on šalje, kao što je i Njega poslao Otac. Nema pred nama dva ovozemaljska svijeta – jedan Božji, jedan grešni. Krist po nama mijenja svijet, da se taj isti oslobodi grijeha i propasti, da se svaki čovjek spasi. To je također naš zadatak.

Stoga sada zastanimo i promotrimo svoj život. Kako živimo i kako svjedočimo? Prilagođavamo li se svijetu i grijehu ili svjedočimo Krista? Idemo li stopama Kristovim? Milosrdan Bog računa na nas i daje nam priliku da već danas odlučimo krenuti za Njim još odlučnije. Neka nas Njegov Duh vodi i jači.

Želim vam plodonosan današnji dan, proživljen djelotvornom ljubavlju prema Bogu i bližnjima, te ispunjen mirom i blagoslovom Boga Oca, Sina i Duha Svetoga!

Vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja