Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Luka Premelč: Važno je dopustiti Kristu da bude suputnik na našem životom putu

/ sd

ČITANJA:

Dj 10,25-26.34-35.44-48;

Ps 98,1-4;

1Iv 4,7-10;

Iv 15,9-17

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Riječ Božju tumači vlč. Luka Premelč:

Drage sestre i braćo u Uskrslome Kristu, dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija.

Danas, slaveći Šestu vazmenu nedjelju, i razmatrajući Božju riječi, na neki način želimo rezimirati, ali i produbiti misli i poticaje koje nam je Gospodin proteklih dana slao u naše živote. U životu jednog vjernog Isusovog učenika, jednog kršćanina, jasno bi trebale zasjati radost i nada, i to sjati u tolikoj mjeri da bi, evo koristeći aktualni jedan termin, „zarazile“ naše bližnje, barem na tren odvukle njihovu pažnje i usmjerile prema našem Gospodinu Isusu Kristu, pravome i jedinome Bogu.

Što naše svakodnevno raspoloženje, naše konkretno življenje i ponašanje svjedoči? Vidi li se potpuna radost? Gospodin nama sada i danas daje šansu biti bolji, nasljedovati ga više i predanije. Zatim slijedi potpuna radost, koja je rezultat, plod ljubavi, Kristove ljubavi o kojoj nam Gospodin progovara u današnjoj Božjoj riječi, ali i svakodnevno i u svakoj Euharistiji. Da bi je razumjeli, najvažnije je ostati vjerom povezan s Njime – ostati u Kristu. Važno je biti s Kristom životno povezan, dopustiti Kristu da bude suputnik na našem životom putu, imati s njime suživot. Stoga možemo reći da je u današnjem evanđelju naglasak upravo na tome jedinstvu s Kristom.

„Ostanite u mojom ljubavi“ – jer u toj je ljubavi punina života. Kakva je to ljubav? To je Božanska, savršena ljubav, u kojoj smo i mi ljudi, slabi, grešni ljudi, milošću Božjom, pozvani imati sudioništvo. Dakle, ta ljubav počinje od samoga Boga koji je Ljubav. Ljubav kojom Otac ljubi svoga Sina, a Sin je uzvraća svome Ocu i to svojom poslušnošću. Tom istom ljubavlju Krist ljubi svakog od nas, i tebe i mene, kakvi god bili. Ta ljubav koju primamo od Boga, ljubav je u kojoj On predaje sama sebe – a veće ljubavi nema od te. Kao što Krist ljubi svakoga od nas, tako i mi, dragi prijatelji, uzvraćajmo svojom ljubavlju, i to konkretno svojom poslušnošću i sebedarjem, za Boga i bližnjega. Ljubimo jedni druge, kao što je On nas ljubio.

A kao što su apostoli primili od Gospodina zapovijed i obvezu, ista se tiče i nas, sestre i braćo. Jer više nismo sluge, nego Gospodinovi prijatelji, kao što nam je sam rekao: Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Želimo biti Njegovi iskreni prijatelji, ali i prijatelji svakome, spremni položiti svoj život za bližnjega. Upravo to je naš idući korak, vrlo izazovan ali i vrlo važan za život kršćanina – dakle, ljubiti bližnjega Kristovom ljubavlju i biti spreman život svoj položiti za bližnjega jer tako ostajemo u Njegovoj ljubavi, ostajemo u punini života i zajedništvu s Njime. To je cilj prema kojemu, sestre i braćo, zajedno težimo, ovdje i u Vječnosti. Neka nas Duh Sveti trajno nadahnjuje, ispuni milošću, mirom i hrabrošću, te vodi na tom životnom putu.

Želim vam blagoslovljen Dan Gospodnji i cijeli tjedan pred nama, proživljen djelotvornom ljubavlju prema Bogu i bližnjima, te ispunjen mirom i blagoslovom Boga Oca, Sina i Duha Svetoga!

Vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja