Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Luka Premelč: Mijenjajmo ovaj svijet Kristovom ljubavlju

/ sd

ČITANJA:

Dj 15,7-21;

Ps 96,1-3.10;

Iv 15,9-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.«

Riječ Božju tumači vlč. Luka Premelč:

Drage sestre i braćo u Uskrslome Kristu, dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija.

Gospodin naš Isus Krist, a po Njegovu primjeru svi njegovi učenici i kršćanstvo općenito, svojim naukom donosi puno toga novoga i revolucionarnoga svijetu: Isus potpuno mijenja mnoga usađena „pravila“. I ta je novost, nerijetko, bila šokantna za ljude. Toga smo itekako svjesni. I zato uz današnju Božju riječ želimo govoriti o jednoj od najvećih novosti što je Gospodin Isus donosi, a to je – ljubav. Govorimo o jednoj sveopćoj, univerzalnoj (znači svatko je pozvan na nju) ljubav kao poveznica Boga i svakog čovjeka, s Njime i međusobno. Ljubav postaje novo pravilo, novi način življenja, nova zapovijed. No, kako to aktualizirati? Svjedočimo da je ljudska povijest, ali i sadašnjost, prepuna sukoba i nepravde, možemo reći da nije uvijek svijet bio građen na ljubavi. Je li uopće realno očekivati da se svijet može graditi na međusobnoj ljubavi? Prvo moramo razumjeti o kakvoj se ljubavi ovdje radi – kakva je to Isusova revolucionarna, nazovimo je, „nova“ ljubav?

Što je novo? Isus je počeo od samog sebe i pokazao je da to vrlo efikasan način, ali i prepun žrtve – ta ljubav vodi k tome da moraš biti spreman sam radije trpjeti nego činiti zlo drugome. I to vodi ka križu. I ta je ljubav doista dovela našega Gospodina Isusa na drvo križa, gdje je položio svoj život – upravo iz ljubavi. Zašto ga je dovelo do križa? Jer je trpio i nije uzvraćao. Nikad nije išao za sukobom i nasiljem. Nije htio uzvratiti istim sredstvom, nikome. On je uzvraćao jedino ljubavlju.

Sestre i braćo, upravo nam to je smjernica i pravilo preobražavanja, mijenjanja ovog svijeta Njegovom ljubavlju. Svijet će se promijeniti na bolje kada shvati Kristovu ljubav, a to, nažalost, ni mi kršćani, koji se zovemo Njegovim imenom, ne uspijevamo dovoljno shvatiti. Radimo po tome pitanju mnoge kompromise. Nije teško biti vjernik i slušati Isusa kada je lijepo u životu, i kada ide u našu korist.

No, što se dogodi kada susretnemo križ? Križ je element koji mijenja naš život. A čovjek koji je spreman prihvatiti križ, spašava se. To je nagrada – spasiti se u ljubavi Kristovoj. U Njegovo ljubavi ostajemo ako izvršimo njegovu zapovijed – ljubiti jedni druge kao što je On nas ljubio. To je poziv na neprestano, bezuvjetno žrtvovanje i sebedarje. I tu sada dolazimo do posljedice toga – a to je radost. Osjećaj prave, istinske radosti, Isusove radosti, kojom ćemo biti potpuno ispunjeni ako izvršavamo njegov zakon „nove“ ljubavi.

Dakle, Isus obećava potpunu radost i spasenje onom tko živi Njegovom ljubavlju. Mijenjati svijet se čini kao pretežak, čak nemoguć zahvat. No valja pokušati. Gospodin to od nas želi. Pa draga sestro, dragi brate, i ti i ja, prije nego krenemo mijenjati svijet, krenimo ponajprije od sebe.

Želim vam plodonosan današnji dan, proživljen djelotvornom ljubavlju prema Bogu i bližnjima, te ispunjen mirom i blagoslovom Boga Oca, Sina i Duha Svetoga!

Vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja