Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Luka Premelč: Kako probuditi svoju nerijetko „uspavanu“ vjeru?

/ sd

ČITANJA:

1Kor 15,1-8;

Ps 19,2-5;

Iv 14,6-14

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus Tomi: »Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!«

Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte.

Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.«

Riječ Božju tumači vlč. Luka Premelč:

Drage sestre i braćo u Uskrslome Kristu, dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija.

Crkva danas slavi blagdan svetih apostola Filip i Jakova, dvojice od Dvanaestorice, hrabrih Isusovih navjestitelja koji su svoje životno svjedočanstvo okrunili mučeničkom smrću. Promatrajući tako snažna svjedočanstva vjere i to konkretnim življenjem, a prisutna među tolikim svetima, iznova želimo osvježiti, probuditi svoju, nerijetko „uspavanu“, vjeru.

Što mi Gospodin poručuje? Što konkretno mogu učiniti, danas, sada? Riječi Gospodina našega Isusa, živa Božja riječ, koju nam donosi današnje Evanđelje, može nam dati odgovor upravo na ta pitanja. No, sestre i braćo, čuti i zapamtiti Gospodinove riječi nije isto kao razumjeti i iskreno živjeti ih, dopustiti im da nas mijenjanju. A, to bi trebala biti naša želja.

Gospodin nam objavljuje ono što sami po sebi ne možemo spoznati, ali nam istovremeno i pomaže shvatiti te Njegove riječi. Evanđelje nas danas poziva da se želja za boljim poznavanjem i spoznajom Boga, vjerujem prisutna u svakome od nas, usmjeri direktno na Gospodina Isusa – kao što On sam kaže „Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni.“ Isus jest Bog. Sve ono što Isus čini, sve ono što govori – sve je to Bog. Činjenica je stoga da nam cijelim svojim životom Isus govori o Bogu Ocu, objavljuje nam Boga. A danas potvrđuje da sve naše slike koje imamo o Bogu, sve naše ideje, spoznaje, učenja i shvaćanja – ako ih ne pronalazimo u samome Isusu iz Nazareta – kratko i jasno, krive su.

A, nevjera Njegovih učenika je i dalje prisutna pa stoga Gospodin Isus poručuje: ako već ne žele vjerovati njegovim riječima, neka vjeruju zbog njegovih konkretnih djela. Da bi mogli činiti djela kao i On, moraju vjerovati u njega. Ako budu iskrena srca vjerovali u Njega, djela koja će činiti posvjedočit će za istinitost Isusovih riječi. To poručuje Gospodin Isus apostolima, ali što je za nas još važnije – Isus to poručuje meni i tebi danas, draga sestro, dragi brate. Isus je učinio sve što je trebalo, ali sada je pred svakim Isusovom učenikom, tako i pred nama, važan zadatak – treba prijeći svoj životni put!

To je zadatak, to je poslanje – Isus odlazi k svome Ocu, a na njegovim učenicima je da nastave činiti djela u Njegovo ime. Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću. U ovim riječima se nalazi ključ uspjeha poslanja učenika – Isus, iako odlazi k Ocu, nikada nas ne napušta. Naše nas ljudske snage lako iznevjere – vjerujmo više njemu, a manje sebi – i to je sigurnost da idemo jedinim pravim Putem! U Njegovu svjetlu želimo spoznati Boga kao svoga dobroga i milosrdnog Oca.

Draga sestro, dragi brate, upravo je na meni i tebi, da živoga Gospodina, donosimo ovome svijetu, i to, baš poput svetih apostola, svojim životnim svjedočanstvom.

Želim vam plodonosan današnji dan, proživljen djelotvornom ljubavlju prema Bogu i bližnjima, te ispunjen mirom i blagoslovom Boga Oca, Sina i Duha Svetoga!

Vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja