Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Luka Premelč: Danas imamo novu priliku izgrađivati ovaj svijet boljim mjestom snagom Božjega mira

/ sd

ČITANJA:

Dj 14,19-28;

Ps 145,10-13b.21;

Iv 14,27-31a

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ‘Odlazim i vraćam se k vama’. Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu, jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.

Neću više s vama mnogo govoriti jer dolazi knez svijeta. Protiv mene ne može on ništa. Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca i da tako činim kako mi je zapovjedio Otac.«

Riječ Božju tumači vlč. Luka Premelč:

Drage sestre i braćo u Uskrslome Kristu, dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija.

„Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.“ – ovim riječima, ovim pozdravom, Gospodin danas progovara svojim učenicima u svome, možemo ga nazvati, oproštajnom govoru koji nam donosi evanđelist Ivan. Ali nema sumnje da su te Isusove riječi mnogo više od običnog pozdrava – Šalom, i da donose puno više nego na prvu razumijemo. Isusov mir je i obećanje i prekrasni, trajni dar svakome koji u njega vjeruje. Božji dar koji oživljava, ispunjava i preobražava. No, kako konkretno razumjeti taj Božji mir? Itekako smo svjesni kakav je svijet danas, kada smo okruženi strahom od zarazne bolesti, nemirima i napetostima, i svaki je govor o miru zahtjevan – a upravo u takvoj svakodnevici naš Gospodin, baš kao i u susretu s apostolima nakon Uskrsnuća, donosi mir nemirnim srcima. Taj mir, kojeg Gospodin daje u punini i koji ima u njemu izvor, postaje za svakog Isusovog učenika, za cijelu zajednicu, trajni izvor sigurnosti, radosti i smirenosti. Isusov mir koji raspršuje svaki strah te oživljava, osvježava, učvršćuje i hrabri u svjedočanstvu živoga Gospodina ovome svijetu, unatoč svim navalama neprijateljskim.

„Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“ – Isus iznova progovara svima nama. A to je ujedno i podsjetnik, da je taj mir u isto vrijeme i neprocjenjivi dar i blagoslov, ali i izazovan zadatak, nimalo lako poslanje – a to je: taj mir posvjedočiti bližnjima, svijetu koji ga je itekako žedan. „Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ – ta smirenost i spokoj, mir koji ima izvor u Gospodinu, mir kojim nas ispunja Božja prisutnost u našim srcima – taj mir može se suočiti sa svime što svijet baca na nas, pobjeđuje sve protivnosti i navale svijeta, punog grijeha. Mir je punina života, i to u Bogu. I zato se treba radovati, kao što Gospodin poziva – treba se radovati jer sada imamo u sebi Božji mir, koji pobjeđuje svaki strah, grijeh, nepravdu, zloću i nemir.

Kada to vjerom prihvatimo, onda smo otvoreni promjeni i tada postajemo spremni biti plodonosni u ovome svijetu, te postajemo sposobni suočiti se sa svim poteškoćama, sa svim životnim izazovima i problemima. Tu svatko od nas ima priliku ostvariti zadaću koju nam Gospodin daje. Nije kasno. Tu smo… sada! Bog nam je darovao danas – novu priliku izgrađivati ovim svijet boljim mjestom, snagom njegovog mir. Nije to posao za nekog drugog, nego za mene i tebe sestro, tebe brate! Krenimo!

Želim vam plodonosan današnji dan, proživljen djelotvornom ljubavlju prema Bogu i bližnjima, te ispunjen mirom i blagoslovom Boga Oca, Sina i Duha Svetoga!

Vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja