Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Krunoslav Karas: Marija je ideal kojem Crkva treba težiti u nasljedovanju Kristove ljubavi

/ sd

ČITANJA:

vl.: Heb 5,7-9;

Ps 31,2-6.15-16.20;

Iv 19,25-27

Tekst evanđelja:

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi.

Riječ Božju tumači vlč. Krunoslav Karas:

U križu Krist Gospodin potpuno ostvaruje svoje poslanje, kao što nam govori u Evanđelju po Ivanu, u trenutku kada Juda izlazi iz dvorane posljednje večere: „sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu.“ (Iv 13, 31). Judina izdaja početak je muke, odnosno križa, ali i proslave Božje koja se očituje po ljubavi posvjedočenoj križem. Po toj ljubavi iz Kristova probodena boka rađa se njegova Crkva, vodom krštenja i krvlju euharistije.

Slika rođenja Crkve jest Ona koja stoji uz križ: Blažena Djevica Marija. Ona je savršena slika njegove Crkve i ideal kojem Crkva treba težiti u nasljedovanju njegove ljubavi. Zato je križ nov početak u Marijinu životu. Ona se zajedno rađa sa cijelom Crkvom kao njezin dio, ali i kao njezin uzor i majka. Kako je crkva neodvojiva od Krista, jer je rođena iz njegova boka i od njegova tijela, na isti način je neodvojiva od Marije, od koje je on primio svoje tijelo. Zato joj Gospodin govori sa križa: „evo ti sina“, a Crkvi: „evo ti majke“ (Iv 19, 26).

Nalazeći se pod križem Blažena Djevica Marija osjeća ono što joj je prorekao starac Šimun u Lukinom evanđelju: „tebi će samoj mač probosti dušu.“ (Lk 2,35) U tom trenutku ostvaruje se i ono što govori Knjiga Postanka: „u mukama djecu ćeš rađati“. (Post 3, 16) Blažena Djevica Marija kao majka Crkve osjetila je bol rađanja te iste crkve, odnosno svoje duhovne djece. No kako govori Gospodin u Evanđelju po Ivanu: „Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet.“ (Iv 16, 21). Slaveći danas spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne ili Gospe Žalosne, ujedno se spominjemo suza i probodenoga srca naše Nebeske Majke, ali i radosti jer smo po krštenju rođeni kao sveti udovi Crkve njezina sina i kao njezina duhovna djeca. Zato je ovo možemo reći gorko-slatki spomendan žalosti, ali i radosti koju nam uvijek donosi Radosna vijest.

vlč. Krunoslav Karas, župnik župe Uzašašća Blažene Djevice Marije
u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja