Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Krunoslav Karas: Iz onoga što jesmo proizlazi naša veličina i dostojanstvo kao djece Božje

/ sd

ČITANJA:

od dana: 1Kor 15,12-20;

Ps 17,6-7.8b.15;

Lk 8,1-3

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

Riječ Božju tumači vlč. Krunoslav Karas:

Isus je cijenio, poštovao i volio žene spašavajući ih teških životnih situacija u kojima su se nalazile. Jedno od najboljih mjesta u Svetom pismu, koje nam pokazuje što je Isus mislio o ženama i kako se odnosio prema njima je Evanđelje po Luki. Jedino nam Luka opisuje posebnu ulogu koju su imale žene u Isusovu poslanju, kako smo u današnjem odlomku mogli čuti.

Kada promatramo neku sliku koja prikazuje Isusu kako putuje predjelima Galileje ili sjedi za stolom, redovito je okružen dvanestoricom apostola. Rijetko ili nikad ne vidimo sliku koja prikazuje žene koje su ga pratile i služile mu, a ipak su one bile njegove najvjernije učenice, koje su ga slijedile sve do križa, kada su ga i apostoli napustili. Sveti Luka nam danas spominje Mariju Magdalenu, Ivanu – ženu Herodova upravitelja Huze, Suzanu i mnoge druge. Ono što spaja sve ove žene je ljubav i molosrđe koje su doživjele u Isusu, kako piše sv. Luka: bile su izlječene od zlih duhova i bolesti.

Prva pouka koju nam donosi današnje evanđelje, kroz primjere žena, jest Božja glad i žeđ za našom ljubavlju. One su toliko ljubile Isusa da su služile njemu i njegovim učenicima od svojih dobara. Jeli Isus trebao njihovu pomoć i služenje? Svojim utjelovljenjem Bog se predao u ljudske ruke. Nije trebao našu pomoć jer je svemoguć, ali je želio našu pomoć, našu blizinu, našu ljubav. Došao je dati i primiti ljubav. Kao i za nas, za Boga je radost kada je ljubljen. Upravo to prepoznajemo u blizini apostola i žena koje su ga pratile.

Druga pouka je dostojanstvo žene u Božjim očima. Žene su u Isusovo vrijeme bile obespravljene i iskorištavane od strane muškaraca. Nisu bile poštovane i cijenjene kao žene u svome ljudskom dostojanstvu. Možemo reći kako ni danas nije puno drugačije. Žene nisu cijenjene kao žene. Suvremeni feminizam ne želi da žena bude žena, već što sličnija muškarcu, a muškarac što sličniji ženi. Želi se izbrisati svaka različitost i to sve u ime jednakosti. Muškarci i žene jesu jednaki u svome ljudskom dostojanstvu, ali su istovremeno i različiti. Bog želi da muškarac bude muškarac, a žena da bude žena. Mi sebe prepoznajemo po onome što jesmo, po različitim kvalitetama i sposobnostima koje nam je Bog dao kao muškarcima i ženama. Upravo iz onoga što jesmo proizlazi naša veličina i dostojanstvo kao djece Božje. Marija Magdalena, Ivana i Suzana postale su velike u očima Isusovim, ne zato što su postale kao muškarci, već zato što su ga voljele i darivale mu svoje vrijeme, talente, svoj život, darovale su ljubav kao što ju samo žensko srce može dati.

vlč. Krunoslav Karas, župnik župe Uzašašća Blažene Djevice Marije
u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja