Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Krešimir Bulić: Vjeruješ li da je Isus uskrsnuće i život?

/ sd

ČITANJA:

vl: 1Iv 4,7-16;

Ps 34,2-11;

Iv 11,19-27 (ili: Lk 10,38-42)

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret, dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će tvoj brat!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: »Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.

Vjeruješ li ovo?«

Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!«

Riječ Božju tumači vlč. Krešimir Bulić:

Isusov prijatelj Lazar stvarno je umro. Smrt je za svakoga čovjeka stvarnost s kojom se treba suočiti. Tjelesna smrt je naravna ali za vjernika ona je ustvari plač grijeha. No smrt je u Kristu pobijeđena. Tvojim se vjernima život mijenja, a ne oduzima i pošto se raspadne dom ovozemnog boravka stječe se vječno prebivalište na nebesima. Smrt je kraj zemaljskog života. Podsjeća nas da imamo ograničeno vrijeme za ostvarivanje života. Smrt je posljedica grijeha. Ne bi je bilo da nije bilo grijeha. Prema tome grijeh je veće zlo nego smrt. Za vjernika smrt po Isusu dobiva smisao. U smrti nas Bog zapravo zove sebi. Smrt nas potiče da budemo pripravni na nju.

Isus naviješta da je On uskrsnuće. On doduše može Lazara iz groba pozvati natrag u ovaj život. No, on je tek vječni život. Fizička smrt nije nikakav tragičan kraj života. Ona je prijelaz u vječnost. Riječi ‘živjet će’ odnose se na uskrsnuće koje očekuju Kristovi sljedbenici, a riječ ‘dovijeka’ znači da ukoliko Kristov sljedbenik i umre fizički, nikada neće iskusiti duhovnu smrt. Uskrsnuće će se dogoditi u našim tijelima koja će biti BESMRTNA I NERASPADLJIVA.

Isus pita Mariju, ali i mene i tebe: VJERUJEŠ LI TI U TO?

Vlč. Krešimir Bulić, župa Budaševo, Sisak

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja