Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Krešimir Bulić: Obnovimo vjeru u moć Božje riječi

/ sd

ČITANJA:

od dana: Izl 32,15-24.30-34;

Ps 106, 19-20.21-22.23;

Mt 13,31-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.«

I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.«

Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba — da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta.

Riječ Božju tumači vlč. Krešimir Bulić:

Isusove prispodobe o sjemenu koje je malo ali ima u sebi moć rasta uvijek je aktualna jer govori o Isusovom optimizmu na život i Božje kraljevstvo. Mi međutim živimo u vremenu sasvim drugačijem u kojem sve više pretežu crni i pesimistični tonovi. Često slušamo govor o svršetku svijeta i kao da svemu dolazi kraj.

Nametnuta nam je psihoza nemoći, uzaludnosti i straha. No, dok je tako nećemo biti svjesni vlastite snage za promjene i nećemo moći vjerovati u Božju moć koja donosi promjene.

Priča o sjemenu odnosno gorušičinom zrnu potiče na sasvim drugačija razmišljanja. U sjemenu Božjeg kraljevstva, o njemu je riječ, dakle duhovnom životu a ne poljoprivredi, u sjemenu Božjeg kraljevstva ma kako ono maleno bilo krije se ogromna snaga i moć. No ta moć ovisi o Bogu, a ne o nama. No, mi smo veoma važni. Prvo da pripravimo svoje srce za Božju riječ i da joj odgovorimo vjerom, a ne sumnjom.

Dolazak Božjeg kraljevstva i Božja pobjeda je sigurna. No, mi smo u nesigurnosti.

Gledajući politička, društvena, medicinska i ekonomska zbivanja mi u svemu tome vidimo veliku zapreku Božjem kraljevstvu. Mnogi zato odustaju, neki misle da će nekom silom, revolucijom promijeniti svijet. Drugi pak stalno kritiziraju i misle da drugi ne žive pravo i razočarani su takvi razvojem. Priča Isusova vrlo jasno daje pouku suprotnu tome razmišljanju.

Sjeme Božjeg kraljevstva ima svoju moć koja ne ovisi o nama. Mi zapravo niti ne znamo kako ono raste. Ono raste bez nas, radili mi nešto ili ne ono će svoje učiniti. Poziva nas da obnovimo vjeru u moć Božje riječi i onoga što Bog čini. Želi da se prepustimo zakonu rasta gorušičinog sjemena i da ne budemo pesimisti nego optimisti. Jer mi dolazimo na izvor života. Dolazimo za stol Gospodnji, on nas hrani kruhom života i poziva da više povjerujemo u moć te čudesne Isusove promjene, zahvata u naš život. Da mu dozvolimo da na događaje oko nas gledamo njegovim očima, a ne svojim pesimističnim. Kada ćemo mi kršćani povjerovati da Isus očekuje da ovaj naš svijet i osobnog i obiteljskog života donesemo pred njega, na misu i povjerujemo da je samo on kadar donijeti promjenu? Mi vjerujemo u pretvorbu i da Isus pretvara kruh u svoje tijelo. Koliko vjerujemo da i naše situacije može promijeniti samo ako mu dozvolimo i damo mu u čvrstoj vjeri prostor u našem srcu da on to može učiniti.

Vlč. Krešimir Bulić, župa Budaševo, Sisak

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja