Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Krešimir Bulić: Božja pobjeda dogodit će se na kraju vremena

/ sd

ČITANJA:

od dana: Lev 25,1.8-17;

Ps 67,2-3.5.7-8;

Mt 14,1-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.

Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.

A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.

Riječ Božju tumači vlč. Krešimir Bulić:

Isus će učenicima jasno navijestiti svoju nasilnu smrt. Ali prije Isusovog suočenja sa smrću Matej nam opisuje nasilnu smrt velikana Ivana Krstitelja. Sam će Isus o Ivanu dati izvanredan sud: Od čovjeka rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. To je čovjek pustinjak, prorok koji se nije bojao samom kralju Herodu reći da ne smije imati žene svoga brata. Zbog toga je završio u tamnici. No Matej nam detaljno opisuje tu smrt Ivanovu koju mi slavimo blagdanom koji nazivamo GLAVOSJEK.

Ivan Krstitelj će svoj život svjedoka završiti okrutnom smrću: odrubit će mu glavu. Opis mučeništva velikana je dramatičan. No mi želimo istaknuti jednu činjenicu. U ovoj drami nije toliko bitna čovjekova pokvarenost što prolijeva krv pravednika, nego činjenica da na sve to Bog šuti, pušta da se to dogodi. Ni Isus nije priskočio u pomoć svom Preteči. Naprotiv, povlači se u osamu. Bog dakle šuti.

Za ovoga života ne treba očekivati pobjedu dobra. I sam će Isus podlegnuti okrutnoj smrti iako se on sam mogao bez problema izvući iz nevolje. Izmjena sudbina događa se istom nakon smrti. Ispravna promjena na bolje, kojoj se nadamo, bit će tek na drugom svijetu. Tada će tek nastupiti Božja pobjeda.

Drama mučeništva Ivana Krstitelja poništava zabludu onih koji se nadaju da će kršćanstvo pobijediti na ovom svijetu i na ovoj zemlji, okaljanoj krvlju svetih i pravednih. Junačka smrt i postojanost Krstitelja u samoći tamnice trebala bi biti slika Crkve i nepokolebljive vjere u Božju pobjedu koja će se dogoditi ali tek na kraju vremena.

Vlč. Krešimir Bulić, župa Budaševo, Sisak

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja