Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Homjak: Ne sumnjajmo kako smo ostavljeni u vrijeme kušnje. Isus je s nama u sve dane našega života!

/ sd

ČITANJA:

od dana: Dn 5,1-6.13-14.16-17.23-28;

Otpj. pj.: Dn 3,62-67;

Lk 21,12-19

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.“

„Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.“

„Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.“

Riječ Božju tumači vlč. Josip Homjak:

Bliži se konac još jedne crkvene godine pa i evanđelje koje smo čuli donosi posljednje dane Isusovog ovozemaljskog života i njegova naučavanja. Neposredno poslije ovih dana iz današnjeg evanđelja uslijedit će njegova muka i smrt. Stoga nas ova čitanja žele podsjetiti na konac našega života koji bi trebao biti svjesno svjedočenje za Isusa, a potom kroz smrt samo prijelaz u vječno zajedništvo s Njim.

Isus je svjestan što će se kroz nekoliko dana zbiti, kako će biti izdan i to od svojih najbližih, lažno osuđen i oklevetan te sramotno raspet i ubijen. Ali, znao je kako je to put kojim će morati proći i njegovi sljedbenici. Put je to kojim su pošli i sveci koje Crkva slavi na današnji dan: Sv Andrija Dũng-Lạc – vijetnamski svećenik, mučenik 19. stoljeća i sv. Krševan, mučenik 4. stoljeća, zaštitnik našega grada Zadra. Isus, pozivajući svoje učenike da pođu za njim, ne želi ih zavesti, obmanuti, dati lažna obećanja i sigurnost, nego im otvoreno, bez okolišanja, govori što će ih snaći. Biti Isusov učenik znači trpjeti, uzeti svoj križ i ići za njim, a sve to dolazi kako bi i oni bili svjedoci Božje ljubavi poput Njega.

Isus nikada nije napustio svoje učenike. Branio ih je više puta od farizejskog osuđivanja i prozivanja. Sada im obećava svoju mudrost i snagu prilikom svjedočenja vjere, a nakon uskrsnuća daje obećanje da će biti s njima u sve dane, do svršetka svijeta. Zauzvrat, očekuje od svojih učenika povjerenje u Njega, otvorenost za Njegovu mudrost i snagu. I danas Isus posvješćuje kako Bogu ne promiču niti najsitniji detalji našeg života, pa niti vlas s glave, a osobito ne oni trenuci koji su bili radi svjedočenja svoje odanosti Bogu i njegovoj ljubavi. Sve će to biti pravedno nagrađeno i spasonosno. Samo iz ovoga je moguće shvatiti smirenost bl. Alojzija Stepinca prilikom njegovog nepravednog suđenja. Bio je duboko svjestan kako mora poći putem trpljenja, znao je kako nije sam, prepušten sebi i nepravednim tužiteljima. Imao je čvrstu vjeru kako je njegov istinski sudac Bog te On ima posljednju riječ, a ne ovozemaljski sudovi.

Svojom ćete se postojanošću spasiti, zaključuje Isus današnje evanđelje. Valja primijetiti kako Isus ne govori o spašavanju po svojim uspjesima u svjedočenju nego po svojoj postojanosti, ustrajnosti, predanosti u Boga i Njegovu snagu. Često puta ovo previdimo i mislimo kako će nas količina dobrih djela spasiti, pa imamo strah kako ih nismo dovoljno učinili te ćemo zbog toga možda izgubiti spasenje, a zaboravljamo kako Bog nagrđuje našu stalnu želju i odluku biti Njegovima, a uspjesi su manje bitni jer On uvijek računa s našim neuspjesima i milosrdno ih oprašta.

Ne zaboravimo kako smo i mi, poput apostola, Isusovi učenici i to ne samo nedjeljom, kad smo na svetoj misi, nego svaki dan od 0 do 24 sata. Svetim krštenjem odlučili smo biti njegovi svjedoci i pošli smo putem trpećeg Krista, stoga ne očekujmo lagano svjedočenje svojeg opredjeljenja za Boga i njegove vrijednosti. Ali, niti ne sumnjajmo kako smo ostavljeni u vrijeme kušnje. I s nama je Isus, u sve dane našega života. Daruje nam snagu svetih sakramenata, snagu svoje Božanske riječi, snagu svoga Duha, a nakon ovog prolaznog života daruje nam i vječnu nagradu, život u zajedništvu s Bogom kroz svu vječnost, ondje gdje svaka suza s oka nestaje i gdje nema ovozemaljske muke i nevolje, nego samo potpuna ljubav.

vlč. Josip Homjak, Župa bl. Alojzija Stepinca Virovitica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja