Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Homjak: Budnost i neprestana molitvu - jedino rješenje za nadvladavanja svih zala!

/ sd

ČITANJA:

Dn 7,15-27;

Otpj. pj. Dn 3,82-87;

Lk 21,34-36

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

„Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.“

Riječ Božju tumači vlč. Josip Homjak:

Isus je više puta govorio kako valja bdjeti nad svojim životom i spasenjem. Iznio je više prispodoba o budnosti, a na Maslinskoj gori, neposredno prije uhićenja, rekao je svojim učenicima da bdiju i mole kako ne bi upali u napast. U evanđelju koje smo maloprije čuli, poziva na budnost i neprestanu molitvu kao jedino rješenje nadvladavanja svih zala koja nam prijete i kako bismo na sudnji dan s dostojanstvom mogli stati pred Sina Čovječjega.

Pred nama je vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja. Sutra je već prva nedjelja došašća koja nas potiče na budnost i mudrost izbjegavanja đavolskih napasti koje nabraja Isus: Pazite da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan. Ovdje se riječ proždrljivost ne odnosi samo na hranu nego i na sve druge proždrljivosti: ljudske žudnje, gramzljivosti kojima smo podložni, od stjecanja titula, preko nagomilavanja materijalnih dobara pa sve do nezasitne želje za užitcima.

Pijanstva o kojima Isus govori nisu samo alkohol nego i drugi današnji opijati preko silnih droga i opojnih sredstava pa preko opijenosti svojim izgledom, opijenosti svojim znanjem, karijerama sve do opijenosti vladanja i uzdizanja iznad drugih. Životne brige su nam često opravdanje kako ne stižemo moliti, prisustvovati svetoj misi, pomagati i posvetiti se drugima, pa niti samima sebi, jer smo uvijek imali opravdano važnije obveze i to odgađali za neka druga vremena, koja najčešće nikada ne dođu.

Ovo je ono jedno od četiri sjemena koje Isus nabraja i pojašnjava u svojoj prispodobi o sijaču. Jedno, reći će, pade u trnje i trnje ga nadraste i uguši, to je onaj koji sluša Riječ Božju, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše tu Riječ te ona ostane bez ploda. Koliko puta svakodnevno padamo baš na ovome ispitu, koliko nas tempo života svakodnevno tare, kolika užurbanost od ranoga jutra do kasne noći, od ponedjeljka do nedjelje, od Nove godine do iduće Nove godine i stalno tako u krug. A život i vrijeme proleti za čas. Tako lako prečujemo Isusovo upozorenje kako uz Boga koji sije sjeme svoje riječi često puta na tu istu njivu paralelno i Božji neprijatelj nastoji posijati i sije sjeme kukolja, pa čak sâm Zli nastoji uzeti što je Bog zasijao. Zato valja bdjeti, kaže Isus.

Tako lako zaboravimo kako nismo stvoreni za ovaj svijet nego za vječnost i tako se grčevito borimo na ovome svijetu što više uživati, duže ostati i više dobara namaknuti te u toj borbi života, nažalost, mnogi izgube orijentir prema nebu i izgube vječno spasenje. Učimo na tuđim grješkama, a ne na svojim i ne činimo iste pogreške.

Poslušajmo stoga Isusov poziv i bdijmo nad svojim životom i spasenjem. Ustrajmo u iskrenoj molitvi i predanju u Božju snagu i zaštitu. Molimo ga za Njegovu mudrost prepoznavanja zamki zloga i sjemena kukolja u našim srcima. Uz Božju pomoć borimo se svakodnevno protiv zavodljivosti ovoga svijeta i mislimo na vječnost kojoj se svakodnevno približavamo.

vlč. Josip Homjak, Župa bl. Alojzija Stepinca Virovitica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja