Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Blažotić: Trudimo se autentično svjedočiti kršćanstvo svojim životom

/ sd

ČITANJA:

1Pt 5,1-4;

Ps 23,1-6;

Mt 16,13-19

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«

Riječ Božju tumači vlč. Josip Blažotić:

Poštovana braćo i sestre, dragi slušatelji, dobro vam jutro. Božji blagoslov!

Nadovezujući se na današnje evanđelje jedan moj prijatelj u šali bi me pitao: Koji je to jedini svetac na četiri noge? Riječ je o blagdanu koji se u Crkvi slavi od 4. stoljeća, a nazivamo ga Katedra sv. Petra. Danas slavimo Papu – rimskog biskupa. Isus je htio da Papa dovrši ono što je Isus započeo dok ponovno ne dođe. Sjetimo se da smo Crkva na putu. Tako je i Papina katedra simbol zajedništva i jedinstva svih vjernika. Upravo to i čini katoličanstvo. Katolik je onaj koji je u zajednici s Papom, a sjetimo se i apostolskog niza koji imamo još od prvih apostola: Isus je redio prve apostole, apostoli dalje svećenike i biskupe, i taj je niz do danas neprekinut. Bitno je znati da nema Pape i zajedništva s njime Crkva, napose u Hrvatskoj, ne bi opstala.

Sjetimo se bl. Alojzija Stepinca od kojeg je komunistička vlast tražila da raskine vezu s Papom u ime neke Hrvatske narodne crkve s kojom bi se lakše manipuliralo. Stepinac to nije dozvolio. Da nije njega bilo mi danas ne bi imali Crkvu koju imamo.

Današnji tekst evanđelja govori o utemeljenju Crkve i papinstva. Čuli smo Isusovu riječ: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju”. Crkva je Isusova želja, a ne ljudska izmišljotina i tvorevina. Danas mnogi kažu: ‘Isus da, a Crkva ne’, jer su Crkva biskupi i Papa i oni su je izmislili. Ali to nije tako, Isus ju je želio. Crkva je Isusova prisutnost na zemlji nakon Uskrsa u sakramentima koje nam Crkva pruža. Odnosno, što je Isus započeo, to Papa nastavlja. I ono što je jako bitno – ono što je Papa za Crkvu, to je biskup za biskupiju, svećenik za župu, svaki otac i majka za svoju obitelj, svako dijete u svome razredu, svaki kršćanin na svome mjestu, drugim riječima namjesnik Kristov ovdje na zemlji. Svaki kršćanin je Crkva, svi mi kršteni smo Crkva.

Drugo što je bitno je to da Crkvu Kristovu vrata paklena neće nadvladati. Zlo postoji i napada tamo gdje je Bog, gdje se moli i ljubi, gdje se posvećuje, ali Bog je jači. Zlo neće nadvladati. Vidimo da zlo do dan danas nije nadvladalo Crkvu unatoč pojedinim grijesima koji se vide i u Crkvi. Zar to nije najveći dokaz da Bog drži Crkvu?

Ključno za sve nas je da si posvijestimo da smo Crkva, ako živimo crkveno. Kršten si, ispovijedaj se, ako imaš uvjete idi na misu, moli se i zlo ti ne može ništa. Upravo su to ključevi Kraljevstva nebeskoga koje je Isus dao Petru, Crkvi i nama – sakramente, nauk spasenja.

Zapitajmo se: tko je Isus za nas? Je li samo dobar govornik, filozof ili čudotvorac, ili je ono što je i dokazao dobar prijatelj, spasitelj, utemeljitelj one zajednice kojoj pripadam – koja se zove Crkva. Trudimo se naviještati, pričati o Bogu, širiti evanđelje, ne sramiti se Isusa i vjere, autentično svjedočiti kršćanstvo svojim životom. Drugim riječima, borimo se protiv grijeha, površnosti i sekularizma.

Bože, daj nam strasti, daj nam ljubavi, daj nam žara prema tebi da to ljudi i vide, a ne mlakost. Isuse, sve si dao za nas, pomozi nam da ti barem malo uzvratimo. Ako ništa drugo da te barem ne vrijeđamo svojim ponašanjem u ove svete dane korizme.

Vlč. Josip Blažotić, župnik u Velom Brgudu, Velim Munama i Vodicama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja