Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Blažotić: Opraštanje štiti od zaraze zla

/ sd

ČITANJA:

Ez 18,21-28;

Ps 130,1-8;

Mt 5,20-26

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Riječ Božju tumači vlč. Josip Blažotić:

Draga braćo i sestre,

Isus upozorava ‘ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, nećete ući u kraljevstvo nebesko’. Farizeji i pismoznanci su se smatrali jako pravednima, bezgrešnima, i druge su omalovažavali. Sve su zakone obdržavali i druge koji ne čine tako su obescjenjivali. I kod nas se često vidi ta duhovna oholost. Kao da oni koji su svake nedjelje na misi i žive sakramentalno malo odozgo gledaju na one koji to ne čine. Dapače, budimo iskreni, često se znamo i naljutiti kada Bog nekome iskaže neku milost, a po nama taj čovjek to nije zaslužio.

Zar nije to i najčešći razlog naših svađa? Netko koga smatram manje vrijednim od sebe usudio se meni prigovoriti i mene kritizirati. Nepojmljivo nam je da Isus jednako voli grešnika i pravednika. Još se više trudi oko grešnika da ne propadne.

Što nam Isus govori? Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njime na putu da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru da te baci u tamnicu iz koje nećeš izaći dok ne isplatiš i posljednjeg novčića.

Važnije od svake tvoje molitve i svete mise je da ne mrziš nikoga, da si sa svima u miru. Zašto? Bog hoće da se svi spase i budu u raju. U raju nema mržnje i netrpeljivosti, svi smo jednaki i svi smo njegova djeca. Ponizi se. Pomiri se sa svima. Ako se ne oslobodiš mržnje, ljutnje i gnjeva, ogovaranja i zla, zlo će te progutati, svladati i osvojiti. Napravi prvi korak i ne čekaj da se drugi tebi ispriča. Oprosti i pretrpi uvredu, pa makar bio u pravu.

U tekstu današnjeg evanđelja vidimo i gradaciju grijeha. Isus spominje srdžbu, šesti glavni grijeh. Srdžba govori o mojoj nezrelosti, afektivnosti. Dopuštaš da te netko izbaci iz takta, ne vladaš svojim emocijama, nemaš sve pod kontrolom. Osjećaš da ti je ugrožen ego, osjećaj vrijednosti, tvoja ljubav, tvoj ponos, netko je dirnuo u tvoj tron i zato se ljutiš. 

Drugi stupanj je javno vrijeđanje – reći bratu glupane. Omalovažavanjem želiš uzvratiti istom mjerom i to je već đavolski. A, gdje je ono Isusovo ‘oprosti im’… Zlo te već preuzelo.

Treći stupanj je otpisati brata, smatrati ga ludim. Ignorirana osoba je prekrižena osoba. Igram se Boga odlučujući tko je lud, a pritom sam ja super.

Bože, pomozi mi da shvatim da praštanje štiti od zaraze zla. Daj da shvatim da je nekada čak i bolje da me drugi kude, nego da me hvale. Da je čak i bolje kada me nekada odbijaju. Želim pretrpjeti sve moguće uvrede za spasenje duša onih koji me ranjavaju. Možda sam ja jedina nada onome na koga se ljutim. Bože, nikoga mi ne stavljaš bez veze na moj životni put. Pomozi mi da to shvatim i tako se i ponašam.

Vlč. Josip Blažotić, župnik u Velom Brgudu, Velim Munama i Vodicama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja