Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Blažotić: Budimo ustrajni u molitvi

/ sd

ČITANJA:

Est 4,17k-m.r-t;

Ps 138,1-3.7c-8;

Mt 7,7-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.

Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu! Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.«

Riječ Božju tumači vlč. Josip Blažotić:

Poštovani slušatelji,

Isus nas danas uči važnosti ustrajne i uporne molitve. Budite uporni, trajno molite. Pitam se zašto su nam molitve često neuslišane. Prvo, očito molimo krivo, za nešto što nije u skladu s Božjom voljom. Drugo, možda odustajemo prerano. Budimo svjesni da đavao najviše napada upravo prije uslišanja molitve. Da bismo molili ispravno ključne su dvije stvari. Prvo, trebamo biti svjesni da nas Bog nije stvori jer nas treba, niti mu treba naša molitva ni ljubav. Bog nas je stvorio čisto iz svoje ljubavi da ima kome darivati svoju dobrotu. Tako da moliti treba za ono što nam Bog i onako želi dati. Drugim riječima, Bože daj mi svoga duha, svoj mir i svoju svetost, daj da zajedno mijenjamo ovaj svijet na bolje. Pomozi mi Bože da se mijenjam, da bude u meni više Boga, više tebe, više ljubavi, a manje mene, moga egoizma, sebičnosti i grijeha.

Drugo što je važno za shvaćanje ispravne molitve, gdje mi vjernici griješimo, jeste to da Bog i vjera nisu tu da miču probleme iz našega života, nego da daju snage da se možemo ispravno s njima nositi. Što si veći i bolji vjernik neće ti biti ugodnije i lakše u životu. Sjetimo se Isusa u Gecemanskom vrtu kada je rekao ne moja volja nego tvoja Oče. Sjetimo se i gubavca koji je Isusu rekao da ga može ozdraviti ako hoće.

Nadalje čitamo da ‘vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, dobrima obdariti one koji ga zaištu’. Kad god činiš dobro nekome Bog u tebi djeluje. Sv. Mala Terezija je rekla: ‘Sve dobro u i na meni je Božji dar, milost i dobrota, a ne moja moć ili zasluga’. I, upravo po tome i znamo da Bog u nama djeluje.

Kako ćemo prepoznati je li Bog u meni ili nije? Ako se trudiš usrećiti ljude oko sebe, pa makar i ti bio bezvoljan i makar ti se neda, to je znak da Bog u tebi djeluje. Sjetimo se i đavla i njegove suprotnosti – ja patim pa neka i drugi pate, meni je teško pa neka i drugima bude teško itd. Bog je potpuna suprotnost, a vrhunac toga je Isus pokazao – čini dobro onima koji te progone, trudi se usrećiti one koji tebe ožalošćuju. Kada to činiš onda si potpuno Božji i na Njegovoj strani. Zlatno je pravilo da činimo drugima ono što želimo da oni čine nama.

Vlč. Josip Blažotić, župnik u Velom Brgudu, Velim Munama i Vodicama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja