Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Blažotić: Bože ravnaj mojim životom da mogu jednako prihvatiti i lijepe i teške trenutke

/ sd

ČITANJA:

Post 22,1-2.9a.10-13.15-18;

Ps 116,10.15-19;

Rim 8,31b-34;

Mk 9,2-10

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«.

Riječ Božju tumači vlč. Josip Blažotić:

Draga braćo i sestre,

na drugu nedjelju korizme Crkva pred nas stavlja veličanstveni i tajanstveni događaj Isusovog preobraženja na gori Tabor. Kao da smo se danas odmaknuli od korizmenog tona pokore, grijeha, obraćenja, i gledamo Isusa u njegovoj slavi. Isus, koji se prvi i jedini puta za svog zemaljskog života objavljuje u slavi. Otkriva svoje božanstvo, koje je inače sakrivao do slavnoga uskrsnuća, na gori Tabor pred svojim najbližim suradnicima i prijateljima Petrom, Jakovom i Ivanom.

Da bismo ovaj događaj ispravno shvatili važno je razmišljati o sljedećem: mi čitamo evanđelje pa tako i ovu prispodobu o preobraženju iz perspektive Isusove muke i uskrsnuća. To je ključni događaj kroz koji promatramo evanđelja. Apostoli to nisu znali. Nisu imali pojma o tome što će se Isusu sve dogoditi iako ih je na to pripremao. Vidimo to i po zadnjim riječima evanđelja gdje su se pitali i što znači to njegovo ‘od mrtvih uskrsnuti’. U tome smislu Isus ohrabruje svoje apostole i priprema ih na grozote koje uskoro slijede na kalvariji. Čini čudo preobraženja. Pokazuje se u slavi Boga. Kao da želi reći da se ne boje onoga što dolazi… ja sam Bog i imam svu moć, mogu sići i s križa, ali ne želim jer želim dati svoj život za spasenje svijeta i to je moja volja.

Ako tako promatramo ovaj događaj možemo i svijetle i tamne trenutke našega života. Svijetli i lijepi trenuci su tu da nas ohrabre i pripreme na sve ono teško što nas čeka. Kada Bog čini neko čudo ili ukazanje priprema te na nešto teško i zahtjevno. A, u teškim i tamnim trenucima pozvani smo prisjetiti se onih lijepih trenutaka kada nas je Bog hrabrio, tješio i pripremao na ono što dolazi. Bog nas ne ostavlja, nije nas ostavio i neće nas ostaviti. Dat će nam snagu i pomoć da se nosimo sa svim problemima koji nas čekaju samo ako mu vjerujemo.

Bože, pomozi mi da znam prihvatiti korisne neugodnosti i odbaciti štetne neugodnosti. Pomozi mi da se toliko služim stvorenim stvarima koliko me vode k cilju sličnosti s tobom. Bože pomozi mi da mogu prihvatiti jednako i lijepe i teške trenutke života, daj da ne budem navezan na išta osim na tvoju volju. Ti ravnaj mojim životom. Neka ne bude kako ja hoću, nego kako hoćeš ti. Amen.

Vlč. Josip Blažotić, župnik u Velom Brgudu, Velim Munama i Vodicama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja