Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Ivica Puškadija: Kolika je veličina, snaga i važnost euharistije?

/ sd

ČITANJA:

Izl 24,3-8;

Ps 116,12-13.15.16bc-18;

Heb 9,11-15;

Mk 14,12-16.22-26

Tekst evanđelja:

Prvoga dana Beskvasnih kruhova, kad se žrtvovala pasha, upitaju učenici Isusa: »Gdje hoćeš blagovati pashu, da odemo i pripravimo?« On pošalje dvojicu učenika i rekne im: »Idite u grad i namjerit ćete se na čovjeka koji nosi krčag vode. Pođite za njim pa gdje on uđe, recite domaćinu: ‘Učitelj pita: Gdje mi je svratište u kojem bih blagovao pashu sa svojim učenicima?’ I on će vam pokazati na katu veliko blagovalište, prostrto i spremljeno. Ondje nam pripravite.«

Učenici odu, dođu u grad i nađu kako im on reče te priprave pashu. I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: »Uzmite, ovo je tijelo moje.«I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: »Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva. Zaista, kažem vam, ne, neću više piti od ovoga roda trsova do onoga dana kad ću ga – novoga – piti u kraljevstvu Božjem.« Otpjevavši hvalospjeve, zaputiše se prema Maslinskoj gori.

Riječ Božju tumači vlč. Ivica Puškadija:

Jeste li bili u prilici slušati kojeg nutricionista kada govori o zdravom načinu prehrane i promjeni loših životnih navika? Uglavnom – jer se to i mene tiče, pa mi nije baš ugodno slušati, štošta bih trebao mijenjati – dobro je čuti i znati koliko toga ili bolje rečeno, o čemu sve ovisi kvaliteta našega života i zdravlja. Znamo otprilike što nije zdravo, ali postoje načini koji itekako mogu poboljšati naše zdravlje, napuniti naš organizam energijom i očistiti ga od tzv. slobodnih radikala, teških metala i otrova. Gotovo da nema dana, a da se ne susrećemo s nekim instant rješenjima, dijetama, čudotvornim kapsulama, čajevima i inim pripravcima kojima nam, kao, jamče brz, učinkovit i nadasve zdrav i siguran proces povratka na željenu kilažu ili opće poboljšanje kvalitete života.

Ne znam jeste li probali što od toga što se sve reklamira? Ja, na žalost, jesam. Činjenica je da nešto treba učiniti; treba se pokrenuti, napraviti nekakav radikalniji zaokret u životu, jer puno toga ovisi o načinu i vrsti prehrane. U moru savjeta i rješenja, govori se o i tzv. bazalnoj staničnoj prehrani – odnosno o onome što će nas nahraniti „iznutra“ – što je pak nužno potrebno organizmu da funkcionira i bude zdrav; da se očisti, a mi da se osjećamo dobro – iako možda baš nećemo uživati u takvoj vrsti hrane! Zašto? Pa zato, jer se ne žvače, jer je skupa ili slabije dostupna, a i ne da nam se non-stop opravdavati ili nekome tumačiti – što sad glumimo s tim nekakvim shakeovima, čajevima, što ne jedemo s ostalima kak Bog zapovijeda….

Sve to stoji … Ipak, moramo voditi računa o svom zdravlju. I ne zaboraviti da je još u staroj grčkoj Hipokrat, utemeljitelj medicine i medicinske etike, rekao: „Ono si što jedeš!“

A Isus veli: „Zaista, kažem vam; ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nećete imati života u sebi!“ Što sad kažete? Je li važniji život ili zdravlje? Zdravlje je sastavni i bitni dio života, a život je ono najvrednije što imamo! Život je najvrednije i najviše što netko može nekome ili za nekoga dati. Već u starom vijeku medicinari su zaključili, da se život može hraniti samo životom, da život može opstati i razvijati se samo darom i žrtvom drugog života. To ne vrijedi samo za ekstremne slučajeve – kada spašavanje nečijeg života ovisi o transfuziji – nego za sve. Primjerice: bez roditeljskog dara, žrtve i ulaganja vlastitog života u najrazličitijim oblicima – nema života. Ili, da bi bili zdravi potrebno je ne samo da budemo fit, mršavi i u kondiciji… Još je važnije psihičko, a da ne kažem duhovno zdravlje! Čovjek nije samo tijelo, nego i duh i duša – mi smo tro-komponentni – pa zdravi, sretni i zadovoljni možemo biti samo onda, ako pravilno hranimo ne samo tijelo, nego i duh i dušu. A euharistija je naša duhovna hrana. I to kakva! To je hrana jača od smrti, hrana koja daje život – i to vječni!

Na Tijelovo si posvješćujemo kolika je veličina, snaga i važnost euharistije – te Božanske hrane, tog Božjeg dara – koliko je primanje tog nebeskog kruha važno za naše zdravlje, za naš rast u milosti i snazi Božjoj, koja je kadra od nas učiniti heroje ljubavi i žrtve! Tijelo Kristovo nas ozdravlja. Vraća nam snagu, čisti nas i čuva od otrova grijeha. Ono je naš lijek i hrana besmrtnosti! To želimo živjeti i svjedočiti danas na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove!

Vlč. Ivica Puškadija, stariji – župnik Župe sv. Majke Terezije u Starigradu Koprivnici

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja