Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Filip Marić: Upitaj se o svojim zarobljenostima koje ti ne daju živjeti u punini

/ sd

Tekst evanđelja – Lk 21, 34-36

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Riječ Božju tumači vlč. Filip Marić:

Dan prije početka nove liturgijske godine, slušamo Isusove riječi koje nas mogu pratiti tijekom čitave godine: Pazite na se… (r. 34) U njima se krije nježna ljubav i briga za čovjeka. Možeš pitati Isusa što te riječi znače konkretno za tebe.

Isus mi pokazuje konkretne stvari koje su u stanju promijeniti okus života i dovesti do uništenja onoga što je najvažnije: pijanstvo, proždrljivost i vremenite brige. Ove tri navedene stvari imaju korijen u istom grijehu i uništavanja sebe, a to je ovisnost, manjak nutarnje slobode koja je neophodna za donošenje zrelih odluka. Danas se upitaj o svojim zarobljenostima koje ti ne daju živjeti u punini.

Cilj života je vječno sjedinjenje s Isusom. O onomu što je tvoj životni cilj, ovise tvoja životna očekivanja. Reci koja su tvoja najveća očekivanja i vrlo brzo možemo saznati koji je tvoj životni cilj.

Isus nam jamči da će se jednoć do kraja objaviti istina da je on jedini cilj života. Taj dan će se pojaviti kao zamka. U jednom trenutku će se objaviti sva istina o mome životu: za koga ili za što sam stvarno živio.

Da bih u sebi podržavao stalno raspoloženje za najvažniji životni cilj, potrebni su bdjenje i molitva. Oni će mi pomoći u stalnom razlučivanju mojih životnih stavova i eliminaciji ponašanja koja me udaljavaju od Isusa.

Jednoć ću stati pred Sina Čovječjega – to je jedina stvar koja je danas sigurna (r. 36). Isus želi da stanem pred Njega radostan, a ne iznenađen. Povjerit ću Mu novu liturgijsku godinu. Molimo ga za dar budnosti i molitve tijekom nove liturgijske godine.

Vlč. Filip Marić, upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom i privremeni upravitelj župe sv. Petra apostola u Petrovini

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja