Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Davor Tomić: Usmjerimo svoju volju na činjenje dobra

/ sd

ČITANJA:

Dj 9,26-31;

Ps 22,26b-28.30-32;

1Iv 3,18-24;

Iv 15,1-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.

Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Tomić:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Današnje evanđelje stavlja pred nas razmišljanje o našem životnom putu. Čovjek mora biti koristan, mora doprinositi zajednici u kojoj živi, radi sebe ali i radi zajednice. Roditelji nas od malena uče neke jednostavne stvari, zadaju nam obaveze koje imamo odmalena u svojim obiteljima. Cilj im je što prije naučiti djecu da čine korisne stvari za obitelj, napreduju, ali i da se osjećaju korisno poslije dobrog učinjenog dijela. Život nas uči da moramo raditi, jer bez rada ne možemo dobro živjeti. Radeći odmalena poslove sa sv. Josipom Isus nam je pokazao kako je i rad dio Božjeg plana.

Isusova česta slika vinogradara opisuje nam važnost uroda, plodova, važnost žetve. Vinograd na kraju sezone pokazuje koliko su se vinogradari zalagali, koliko su uspješno obavili svoj zadatak. U konačnici uvijek je važan urod. Cjelokupan rad se na kraju gleda kroz urod, jer tada vidimo koliko smo dobro obavili povjerene nam zadatke. Isus nas tako upozorava da je plod našega života, odnosno uspjeh u našem životu, vezan uz to koliko smo blizu njega. U radu je uvijek bitno imati volju nešto učiniti, a Isus nam govori da svoju volju usmjerimo na činjenje dobra. Važno je imati volje činiti dobro i pomagati svojim bližnjima. U radu je također potrebno znanje, odnosno iskustvo. Isus nam preko svoga iskustva pokazuje put i želi nam naznačiti sve što je bitno kako bi sačuvali svoj život i donijeli plod u konačnici. Isus nam je dao motivaciju i pokazuje nam zašto se isplati raditi, pokazuje nam nagradu za koju vrijedi ulagati svoj trud. U jednom sam razgovoru doživio iskustvo osobe koja je sama radila od jutra do sutra, imala je snage jer joj je cilj bio snažan. Sada uživa u plodu svoga rada, naime sama je othranila svojih petero djece za koje se borila iz petnih žila. Snagu je dobivala od Boga i iz ljubavi prema svojoj djeci. Svjedoči kako je sretna, jer u njima sada prepoznaje plodove Božje milosti i svoga uloženoga truda i ljubavi za njih.

Kada činimo ispravne stvari iz ljubavi u konačnici uvijek budemo zadovoljni. Zato, budimo uvijek spremni činiti dobro. Bog uvijek sve vidi i nijedno nam dobro djelo neće propasti. Samo ono što smo drugima dali nećemo izgubiti. Imamo razloga biti motivirani i potaknuti za borbu i činjenje dobra. Majka Terezija nam u svom oproštajnom pismu poručuje: „Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima – nije važno, čini dobro! Neka nas to u svim životnim situacijama motivira da pobjeđujemo svoje slabosti i činimo plodonosne stvari. Sve što činimo, činimo na slavu onoga čije smo mi loze, svjesni da samo loza koja je ucijepljena na trs – na Krista može donijeti roda.

vlč. Davor Tomić, pastoralni suradnik u Župi sv. Nikole Tavelića i Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja