Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Davor Tomić: U teškim životnim situacijama držimo se prvih vrijednosti

/ sd

ČITANJA:

Dj 13,44-52;

Ps 98,1-4;

Iv 14,7-14;

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!«

Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Tomić:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Danas smo čuli u evanđelju kako Isus priprema svoje učenike za teška vremena i situacije koje će doživjeti kada On otiđe k Ocu. Daje im dodatni poticaj da u takvim situacijama budu jaki, jer On boraveći uz Oca i dalje ostaje uz njih. Govori im da se samo drže istine i neće pogriješiti. Isus i nama danas govori da svoj život živimo onako kako nam On kaže i nećemo pogriješiti. Ne moramo puno razmišljati što i kako učiniti, jer nam je Isus sve pokazao. Govori nam kako ne možemo uvijek sve razumjeti, ali da unatoč tome imamo povjerenja u Njega. On odlazi k Ocu, ali nas ne zaboravlja, nego potiče da vjerujemo i da ćemo s vjerom doći k Njemu u Očeve stanove. Vjera nam je kušana kroz različite poteškoće, brige, probleme, tužne i tragične događaje.

Takve situacije su sastavni dio života. Svi u životu naiđemo na različite prepreke i probleme. U takvim situacijama moramo biti jaki. Tu nas Isus poziva da se uvijek držimo pravih vrijednosti. U teškim situacijama ne smijemo se poslužiti lošim sredstvima, jer se onda sve dublje ukopavamo i pravimo si još veće probleme. U problemima radimo još veće pogreške misleći kako ih možemo lagano ispraviti. Stoga nas Isus upozorava da se uvijek držimo istine, odnosno ispravnoga puta, jer je to jedino rješenje. Radeći tako sigurni smo, jer problemi se kroz ispravan put najbolje rješavaju. Vjerujući Isusu činimo dijela onako kako je to On činio. Čineći tako imamo Oca u svojoj blizini i ako smo vjerni i iskreni u svom odnosu s Isusom što god zaištemo dobit ćemo. Zato radimo na svom odnosu s Isusom. Ako ostanemo uz njega, koji je pobijedio sve zlo ovoga svijeta, On će nas sačuvati od svakoga zla, provesti nas kroz poteškoće, osnažiti. On je obećao svojim učenicima, a i nama samima govori da odlazi k Ocu kako bi mu priveo sve koji Ga slijede.

Danas nam je i spomendan svetog Josipa Radnika. On je primjer poniznog i jednostavnog čovjeka koji svojim životom i radom prakticira svoju vjeru. Upravo se nalazimo u Godini svetog Josipa koja je započela 8. prosinca prošle i traje do 8. prosinca ove godine. Papa Franjo je proglasio Godinu svetog Josipa u znak obilježavanja 150-e obljetnice od proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Sveti Josip nas uči da jedemo kruh koji je plod našega rada, potiče nas na pošten rad i na brigu za svoju obitelj. Molimo njegov zagovor kako bi i mi poput njega bili blagoslovljeni i donosili blagoslov drugima.

vlč. Davor Tomić, pastoralni suradnik u Župi sv. Nikole Tavelića i Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja